Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri

Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri

Rahatsızlığın ilk belirtisi aniden başlayan şiddetli tarzda karın ağrısıdır. Ağrıya huzursuzluk, kusma ve kanlı ishal eşlik eder. Ağrıların sıklığı, süresi ve şiddeti giderek artar. Kanlı ishal çilek jölesi tarzında olur. Dışkılamada incelme görülür. Bebeklerde bu durum geliştiğinde, karın ağrısından dolayı bebeğin ayaklarını karnına çektiği görülür. Bebek ağrıdan ötürü giderek halsizleşir. Bazı durumlarda karın bölgesinde kitle görülebilir.

Bağırsak düğümlenmesinin teşhisi nasıl yapılır?

Hastaya direkt karın grafisi çekilerek, bağırsaklardaki tıkanıklık ya da delinme teşhis edilebilir. İç içe geçmiş olan bağırsaklarda ultrasonografi çekilerek görüntülenebilir. Bunu baryumlu kolon grafisi ile de görmek mümkündür. Bu yol kullanıldığında, baryumun ağırlığı ile bağırsaklardaki içi içe geçmelerin bir kısmı düzelebilir.

Bağırsak düğümlenmesi nasıl tedavi edilir?

Öncelikle hastanın genel durumu düzenlenmelidir. Hastada kusma oluyorsa, burundan mideye kadar uzatılan sonda ile mide ve bağırsak içeriğinde bulunanlar boşaltılır. Damar yolu açılarak, buradan hastaya sıvı ve antibiyotik verilir. Baryumlu kolon grafisi hem teşhis, hem de tedavi için kullanılır. Teşhis sırasında iç içe geçmiş olan bağırsaklarda düzelme olabilir. Bazı durumlarda ise kolon grafisi çekmek için, baryum yerine hava verilebilir. Ancak bağırsaklarda delinme bulgusu varsa bunlardan kaçınılmalıdır. Cerrahi yöntem kullanılarak, bağırsakların durumu düzeltilebilir. Dokularda canlılığını yitiren bölümler çıkartılır. Bağırsak hareketleri düzene girene kadar, hastaya beslenmesi için damardan sıvı verilir. Erken başlanacak tedavinin seyri her zaman iyidir. Bağırsak düğümlenmesinin nedenine bağlı olarak tedavi uygulanması yerinde olacaktır.

Bağırsak düğümlenmesinin komplikasyonları nelerdir?
  • Bağırsak delinmeleri
  • Sepsis (Kan zehirlenmesi)
  • Karın içinde apse oluşumu
  • Ölüm
İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) ne sıklıkta olur?
Cerrahi kliniklerine acil başvuruların % 20’si ince bağırsak tıkanıkları nedeniyle olur. Genel nüfusta ince bağırsak tıkanıklığı oranı % 4 olarak bildirilmektedir. Ivarsson ve ark. 1997 yılında İsveç’te gerçekleştirdikleri çalışmalarında, ince bağırsak tıkanıklığı olgularının tedavisinin 13 milyon $ civarında, İsveç ekonomisine yıllık yükü olduğunu belirlemişlerdir. Ray ve ark. çalışmasında, her yıl 100.000 nüfusta 117 kişinin bağırsak yapışıklığı nedeni ile hastaneye yatırıldığı ve 1.3 milyar $ civarında ABD ekonomisine yükü olduğunu belirlemişlerdir.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) neden olur?

Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı: % 60, sıklıkla ameliyatlardan 4-6 hafta sonra gelişirler ve ameliyatların % 1-4’ünde görülürler.
Sindirim sistemi tümörleri: % 20; karsinoid tümör, gastrointestinal stromal tümör (GİST), nöroendokrin tümörler (NET), bağırsak lenfoması, bağırsak melanomu
Sıçrama (metastaz) yapmış tümörler: akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri
Bağırsak tüberkülozu
Fıtıkların boğulması: % 10
Crohn hastalığı: % 5
Polipler
İnce bağırsak dönmesi (volvulus): % 3 nedeniyle olur.
Yabancı cisim: kıl (trikobezoar) veya sebze artıkları (fitobezoar) ile tıkanıklık olabilir.
İntususepsiyon: % 1-5, ince bağırsağın bir ‘’sucuk gibi’’ iç içe geçmesidir. Tüm intususepsiyon olgularının, % 95’i çocuklarda ve % 5’i ise erişkinlerde görülür.
Safra taşlarına bağlı tıkanıklık: safra taşı ileusu, safra kesesi taşı olan hastaların % 0.3-0.5’inde görülür ve sıklıkla safra kesesi ile ince bağırsak arasında olmaması gereken bir irtibat (fistül) gelişir ve taşlar safra kesesinden bağırsağın içine dökülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp