ince bağırsak hastalıkları ve belirtileri

İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsak tıkanıklığı (bağırsak düğümlenmesi)
İnce bağırsakta en sık rastlanılan hastalık tıkanıklıktır. Tıkanıklığın sebebi hemen daime geçirilmiş bir karın ameliyatı sonrası bağırsaklar arasındaki yapışıklıklar veya karın duvarındaki fıtıklardır.

Karın ameliyatları sonrası gelişen yapışıklıkların önlenmesi cerrahinin çok önemli bir araştırma alanını oluştursa da bu konuda henüz kesin bir başarı sağlanamamıştır. Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar genellikle açık ameliyatlardan daha az yapışıklığa yol açarlar ancak yapışıklığa bağlı bağırsak tıkanmasının kesin olarak önlenesi mümkün değildir.

Karın duvarı fıtıklarına da bağırsak bölümleri girip orada sıkışarak tıkanıklığa yol açabilirler.
Hastalarda yaygın karın ağrısı, huzursuzluk, bulantı ve kusma vardır. Birkaç kez dışkılama olsa da hastalar gaz çıkaramaz durumdadırlar ve karınları şiştir.

Hızla damar yolu ile sıvı vermeye başlar, tıkanıklığın sebebini bulmak için incelemelere başlarız. Eğer boğulmuş bir fıtık söz konusu ise acil ameliyat gerektirir. Ameliyata bağlı yapışıklık düşünüyorsak ameliyat için acele etmeyiz. Gerekirse hastalara burundan da bir tüp yerleştirip izlemeye alırız. Beslenmeyi damardan sağlarız. Bu hastaların büyük çoğunluğu 24 – 48 saat içinde gaz çıkarmaya başlarlar. Böylece yeni bir ameliyata gerek kalmaz. Ancak takip sırasında kötüye gidiş saptanırsa acil girişim gerekir.

Crohn hastalığı
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları grubundan bir hastalıktır. Aslında ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini tutma olasılığı olsa da en sık ince bağırsağın son bölümünde görülür. Bağırsakta kalınlaşma ve iltihapla seyreder. Tam sebebi bilinmemektedir. Çok farklı faktörler suçlanmaktadır. Muhtemelen birden fazla sebebin bir araya gelişi ile ortaya çıkar. Hastalarda bağırsak tıkanıklığına benzer belirtiler olabileceği gibi apandisit gibi de davranabilir.

Gastroenteroloji, cerrahi, radyoloji gibi branşların ortak çalışmaları ile takip ve tedavi edlmesi gereken bu hastalıkta ameliyat kesin çözüm olmadığı için mümkün olduğunca ameliyattan kaçınır, çok gerektiğinde iligli bağırsak kesiminin çıkarılmasını sağlarız. Ne yazık ki nadir de olsa bazen bağırsağın karın duvarına bağlanması gibi uygulamalar da gerekebilir.

İnce Bağırsak İltihabı

İltihabi (inflamatuar) bağırsak hastalıkları sindirim sistemi kanalının kronik iltihabı ile karakterizedir ve en sık iki nedeni Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolittir. Bu iki hastalık birbirine benzediği için iltihabi bağırsak hastalığı adı altında toplanmıştır. Hastalığın görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişse de yaklaşık olarak 50-60/100 000 dir. Batı toplumlarında daha sık görülür. En sık 20-40 yaşlarında başlar ama 55-65 yaşlarında da ortaya çıkabilir.

Her iki hastalık da alevlenmeler ve yatışmalar ile seyreder. Hastalığın alevlenme döneminde sindirim kanalında tutulan alan ödemli, şiş ve kızarıktır. Hastalığa ait belirtiler bu dönemde görülür. Alevlenme dönemini takiben oluşan sessiz dönemde hastalık kısmen yatışmıştır ve şikayet yoktur.

Ülseratif kolit sindirim kanalında sadece kalın bağırsağı ve rektumu tutar. Rektum tutulumu hemen daima vardır. Hastaların dörtte birinde hastalık sadece rektum tutulumuyla sınırlıdır. Kalın bağırsağın tamamının etkilenmesi (pankolit) hastaların %10 unda görülür. Tutulum miktarı hastalığın şiddeti ile orantılıdır.

Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar, sindirim kanalının herhangi bir bölümünü tutabilir, ama ince bağırsaklar (duedonum, jejunum,ileum) ve anüs çevresi genelde tutulur

İnce Bağırsak Kanseri

ince İncebağırsağın tümörleri oldukça nadir görülür. Sindirim sistemi uzunluğunun % 75’ini, yüzey alanının ise %90’ını incebağırsaklar teşkil ettiği halde tüm sindirim sistem tümörlerinin ancak %1’i incebağırsaklardan kaynaklanır. Ortalama görülme yaşı 57’dir. İncebağırsak tümörleri familyal polipozis, Gardner sendromu, Peutz-Jeghers sendromu gibi genetik hastalıkları, Crohn hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde daha sık görülür.

Belirtileri
Aralıklı, kramp tarzında ve sırta vuran bir ağrı hastaların %75’inde görülür. İştahsızlık, kilo kaybı ve bağırsak tıkanıklığı bulguları sık rastlanan diğer belirtilerdir. Bazı olgularda gaitada kanama görülür. Belirtilerin bu hastalıklara özgü olmaması hastalığın teşhis edilmesinde gecikmelere neden olur. Hastaların ancak yarısında ameliyat öncesinde tanı konulabilmektedir. Diğer hastalar bağırsak tıkanıklığı veya delinmesi tanıları ile genellikle geç dönemde acil ameliyata alınırlar.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp