Dirsek Çıkığı

Dirsek Çıkığı Tedavisi - Evde Tedavi

Dirsek çıkması tıbbi bakım gerektiren ciddi bir yaralanmadır. Evde dirseğe buz koyun. Bu, ağrının azalmasına ve şişmeyi önlemeye yardım edecektir. Ama en önemlisi, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gidin.

Evde TedaviTıbbi Tedavi

Dirsek çıkması tıbbi bakım gerektiren ciddi bir yaralanmadır. Evde dirseğe buz koyun. Bu, ağrının azalmasına ve şişmeyi önlemeye yardım edecektir. Ama en önemlisi, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gidin. Tedaviyi geciktirmediği sürece, koldaki atardamar ve sinirlerin sağlam olduğunu gösterecek az sayıda belirtiyi de kontrol edebilirsiniz.
Atardamarı kontrol ettiğinizde, bileğinizin başparmak altında kalan bölümünde nabzınızı hissedebilmelisiniz. Parmaklarınızın ucuyla bastırın. Parmak uçlarının rengi açılmalı (beyaza dönüşmeli) ve üç saniye içerisinde normal pembe renge dönmelidir. Bu testlerin herhangi birisi anormalse, acil tıbbi bakıma başvurun.
Dirsekten üç sinir geçer. Her bir sinir, güce ve hissetmeye bir miktar katkıda bulunur. öncelikle, "dur" diyormuş gibi (radyal sinir fonksiyonu) bileğinizi yukarı doğru bükerek gücü kontrol edin, daha sonra parmaklarınızı ayırın (dirsek kemiği siniri fonksiyonu), daha sonra da başparmağınızı serçe parmağınıza dokundurmaya çalışın (medyan sinir fonksiyonu). Eğer bu testlerin herhangi birinde zorluk yaşıyorsanız hemen doktora gidin.
Hissedişinizi, elinizin ve kolunuzun üzerine dokunarak kontrol edin. Eğer herhangi bir uyuşma hissi varsa hemen doktora gidin.

Sık görülen eklem çıkıklarından birisidir.

Doğrudan dirseğe darbe veya gergin ön kol üzerine düşme nedeniyle oluşur. Radius ve ulna kemikleri humerus ile birleştikleri eklemden ayrılırlar. Bisiklet sporu yapanlarda sık görülür. Çıkık tek başına olabileceği gibi kırıkla birlikte de olabilir. Dirsek çıkığı çoğunlukla geriye doğrudur. Bu tür çıkıkta çoğunlukla dirseğin önünde yer alan ulnanın koronoid çıkıntısı kırılır. Kırık, eklem hareketini engellediği taktirde cerrahi girişim gerekmektedir.Çıkık anında sporcu ağrı hissetmektedir. İşlev kaybı ilebirlikte şekil bozukluğu görülmekte, ön kolda ve elde uyuşma olabilmektedir. Dirsek bölgesinden geçen damarlarda oluşan yaralanma nedeniyle bilekte nabız zayıflamaktadır. Çıkığın en kısa zamanda yerine oturtulması gerekir. Uzman hekim nabzın durumunu ve el bileğinin geriye hareket edip etmediğini muayene eder. El bileğinin geriye hareketi yoksa sinir yaralanması ve nabız yoksa damar yaralanması olduğu düşünülür. Çıkığı oluşturan kuvvetlerin ters yönünde kontrollü bir manevra ile dirsek yerine oturtulur. Takibinde hemen nabız ve sinir muayenesi tekrarlanır. Eğer nabız ve el bileğinin geriye doğru hareketi normal ise dirsek alçı ve bandajla sabitlenir. Eğer nabız çıkığın yerine oturtulmasına rağmen normale dönmez ise veya el bileği hareketi gerçekleştirilemezse hızla ileri tetkiklerin yapılıp damar sinir hasar seviyesinin saptanması ve cerrahi girişim ile düzeltilmesi gerekmektedir.
 
Dirsek çıkığı sonrası yetişkinlerde üç, çocuklarda altı hafta süreyle dirsek atele alınır.
Bu sürenin sonunda dirsekte hareket kısıtlılığı gelişebilir.s Düzenli fizik tedavi ve sportif rehabilitasyon sonrasında 6-8 hafta içinde dirsek normale döner. Eklem hareket açısı tam olarak iyileştiğinde kuvvet egzersizlerine başlanabilir. Dirsek çıkıklarından korunmak için spora uygun kuvvetlenme, esneklik ve dayanıklılık egzersizleri yapılmalı ve bisiklet, paten, kay-kay gibi sporları yaparken dirsek koruyucuları kullanılmalıdır.Voleybol turnuvasında finale kalmıştık ve final maçı çok çekişmeliydi. Karşılıklı ataklarla geçen bir sayıda rakip oyuncu topu bloğun arkasına plase ile gönderdi. Aslında bunu önceden sezmiştim ve bloğun arkasına doğru bareketlenmiştim. Top yançizgiye doğru gidiyordu, ancak içeriye veya dışarıya düşeceği belli değildi. Topu kurtarmak için sağ tarafa doğru hamle (dublaj) yaptım ve topun dışarıya gideceğini anlayınca sağ elimi refleks olarak gergin bir şekilde yere koydum. Hata yaptığımın ve aslında sağa doğru yuvarlanmam gerektiğinin farkındaydım. Ama ne olduysa bir anda oluvermişti. Vücudumun tüm ağırlığı koluma baskı yaptı ve bir anda dirseğim çıktı. Maçın heyecanından olsa gerek ilk başta çok acı hissetmemiştim. Dirseğimi alttan destekleyerek hemen ayağa kalktım ve saha kenarına doğru yürümeye başladım. Sahadaki herkes başıma toplandı. 
 
Dirseğimdeki şekil bozukluğu gözle görülebiliyordu. Sağlık ekibi seyircilerin şaşkın ve korkmuş bakışları altında hemen yanıma geldi ve koluma destek koyarak dirseğimi hareketsiz duruma getirdi. Elimi ve parmaklarımı hareket ettiremiyordum ve acı giderek artıyordu. Hemen salonun yakınındaki sağlık merkezine gittik. Ortopedi uzmanı geldi ve dirseğimi inceledi. Nabzım biraz zayıflamıştı ancak el bileğimi ve parmaklarımı oynatabiliyordum. Hemen röntgen çekildi. Röntgende kırık olmadığı anlaşılınca muayene masasına alındım. Ortopedi uzmanı dirseğimi yerine oturtacağını belirterek kolumu acıya rağmen gevşek bırakmamı istedi. Redüksiyon adını verdikleri kolumu yerine oturtma işlemi de çıkık gibi hızla gerçekleşti. Dirseğim yerine oturunca nabzım normale döndü ve el bileği hareketlerimi daha rahat yapar hale geldim. Dirseğim artık normal görünüyordu. Doktorlar dirseğimi hareket ettirmemem gerektiği konusunda uyardılar. Zaten dirseğimi sabiflemek için alçıyı hazırlamaya başlamışlardı. 
 
Alçının yaklaşık 6-8 hafta kalacak olması moralimi bozdu ancak tamamen iyileşmem için bunun gerekli olduğunu biliyordum, iyileşmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdım. Aktif bir sporcu olduğum için en kısa zamanda iyileşmem gerekiyordu. Altı hafta sonra kontrole gittim. Ortopedi uzmanı yeni bir röntgen filmi çektirdi ve durumunun iyi olduğu belirtti. Üzeri arkadaşlarımın imzalarıyla dolu olan alçı çıkınca kolumu hafiflemiş hissetim. Ancak dirseğim eskisi kadar rahat hareket etmiyordu. Ortopedi uzmanı o bölgedeki kasların, kemiklerin ve bağların uzun süre hareketsiz kaldığı için dirseğimin hareket açısının azalmış olduğunu söyledi. Daha sonra 4 hafta düzenli olarak fizik tedavi ve sportif rehabilitasyon merkezine gittim. Uzman muayenesinden sonra fizyoterapistler sıcak havluları dirseğimin üzerine koyarak ve açılması için zorlayarak eklem açıklığının eski haline dönmesini sağladılar. Tamamen iyileştikten sonra kuvvet ve esneklik antrenmanları ile kolum sakatlanmadan önceki haline geri döndü.

Dirsek çıkığı nasıl anlaşılır
Dirsekte birbiriyle eklemleşen kemiklerin normal pozisyonlarının bozulması ve birbirinden uzaklaşmasıy-la seyreden bir sakatlıktır. Nedeni;

1.Dirseğe direkt darbe.
2.Gerilmiş el üzerine düşme.
3.Şiddetli dirsek zor-lanması.
4.Doğumsal dirsek anomalisi, sığ veya malforme eklem yüzeyi gibi.
5. Kuvvetli kas kontaksiyonları.

Tedavi;
1.Şok ihtimalini azaltmak için battaniye ile sarın, hastayı ısıtıp koruyun.
2.Mümkünse elbiseleri kesin, ancak sakatlanmış bölgeyi hareket ettirmeyin.
3.Olduğu pozisyonda splint veya koru-yucu bandajla dirsek, omuz ve el bileği-ni immobilize edin.
4.Günde 3-4 kez buz tedavisi uygulayın. 5.Kendinizi iyi his-sediyorsanız sıcak tedaviye geçin. Sa-katlanan bağların iyileşmesi için 6 haf-taya ihtiyaç vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp