Tenisçi Dirseği Ve Golfçu Dirseği (dirsek Epikondiliti)

Tenisçi Dirseği Ve Golfçu Dirseği (dirsek Epikondiliti) :

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)

Tenisçi dirseği veya lateral epikondilit, dirseğin aşırı kullanımı sonucu oluşan ağrılı bir durumdur. Tenis oynayanlarda sık görülmesi nedeniyle tenisçi dirseği olarak adlandırılır. Fakat birçok sportif aktivitlerde ve belli meslek gruplarındada sık gözlenmektedir. Özellikle musluk tamircilerinde, yogun iş yapan ev hanımlarında meslek hastalığı olarak karşımıza çıkabilir.
Tenisçi dirseğinde, dirseğin dış kenarında ön kol kaslarına ait tendonların kemiğe yapışma noktasında inflamasyon ile karekterize bir hastalıktır. Aşırı kullanım-sürekli tekrarlayıcı aynı hareketler- ön kol kaslarının dirseğe yapışma noktasında hasar meydana getirir. Sonuç olarak dirseğin dış yan kısmıda ağrı ve hassasiyet meydana gelir.
Tenisçi dirseğinde çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bir çok vakada tedavi ekip çalışması ile gerçekleştirilir. Ortopedi hekimi ve fizyoterapist genellikle kollektif çalışır.

Anatomi

Dirsek ön kol kemikleri (radius ve ulna) ve kol kemiğinin (humerus) bir araya gelmesi ile üç kemikten oluşur. Dirsekte kol kemiğine ait iç ve dışda olmak üzere iki adet çıkıntı vardır. Bu çıkıntılara epikondil denir. İç epikondile medial epikondil , dış epikondile ise lateral epikondilolarak isimlendirilir. Epikondilerin inflamasyonuna ise epikondilit denir.
Medial epikondile ön kolun ön yüz grup kasları yapışırken, lateral epikondile ise ön kolun arka grup kasları yapışır.

Sebepler

Aşırı kullanım

Aşırı kullanım veya zorlama dirsekte kasların kemiğe yapıştığı yerde inflamasyon ve ağrı oluşturur.
Mikroskopik düzeyde kaslarda yırtılmalar meydana gelebilmektedir.

Aktivitler

Sadece tenis oynayanlarda görülmez. Boyacılar, oto tamirciler, halı dokumacılar, muslukçular, temizlik işçileri gibi meslek gruplarında çok sık görülmektedir.

Yaş

Her yaş grubu risk altında olmakla birlikte özellikle 35-55 yaş arası grupta çok sık görülmektedir.

Bilinmeyen

Bazı hastalarda hiçbir risk faktöri olmaksızın görülebilmektedir.

Şikayetler

Yavaş ve sinsi olarak gelişir. Başta sızlama tarzında olabilir. Birçok hastada hafif başlar ve zamanla kötüleşir.

En sık şikayetler;

Dirsek dış yan kısımda yanma ve ağrı
Kolu kullanmada güçsüzlük
Ön kolu kullanmakla ağrıda artış olur. Özellikle sıkma, kovanoz kapağı çevirme gibi fonksiyonlar ağrılıdır.

Muayene ve Teşhis

Risk faktörleri sorgulanacaktır. Ağrıyı tetikleyen, eşlik eden durumlar önemlidir. Hassas noktalar muayene edilir. Özel testler yapılır. Ayırıcı tanı açısından görüntüleme yapılabilir. Fakat genellikle hikaye ve muayene teşhis için yeterlidir.

Ayırıcı tanı açısından;

Röntgen istenebilir. Dirsek kireçlenemesi ve kemik lezyonları hakkında detaylı bilgi verecektir.
MR yumuşak dokuda kitle veya problem şüphesi durumunda detaylı bilgi verecektir.
EMG dirsek çevresi sinir sıkışması durumunda istenebilir. Fakat iyi bir muayene ve anemnez genellikle teşhis koydurur.

Tedavi

Cerrahi Olmayan Tedavi
Ortalama hastaların %90''ı cerrahi dışı tedavi yöntemleriyle iyileşmektedir.

İstirahat;
İlk adım kesinlikle dinlendirmedir.Aktiviteler kısıtlamalı ve spora en az üç hafta ara verilmelidir.
İlaç; Anti-inflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar, ödem ve ağrının giderilmesi için kullanılır.
Ortez; Epikondilit için dirseklik kullnılarak kasın kemiğe yapıştığı nokta dinlendirilir.

Fizik Tedavi; Spesifik egzersizler özellikle gerdirme önemlidir. Ultrason, buz, masaj ve elektrik sitümülasyonu faydalı yöntemlerdir.
Lokal Enjeksiyonlar; Kortizon, ozon, PRP gibi ilaçlar lokal olarak kas ve kemik birleşim noktasına yapılmaktadır. Kortizon çok efektif antiinflamatuar bir ilaçtır.

ESWT:
Şok dalga terapisi ile lokal kan akımı artırılarak doku iyileşmesi tetiklenmektedir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi olmayan yöntemlere 6-12 arasında yanıt alınmazsa cerrahi planlama yapılabilir.Bir çok yöntem vardır.
En sık kasların kemiğe yapışma noktası değiştirilir. Ameliyatın risk faktörleri;
Enfeksiyon
Damar-sinir hasarı
Uzun fizik tedavi süreci
Kaslarda esneklik kaybı
Dirsekte sertlik
Tekrarlayıcı operasyonlar

Rehabilitasyon

Ameliyat sonrası ortalama 1 hafta atelde dirsek dinlendirilir.15 gün olunca dikişler ve atel alınır.
Atel alındıktan sonra egzersizler başlanır.Gerdirme ve güçlendirme egzersizleri yapılır. Egzersizler 2 ay sürebilir. Sportif aktiviteye dönüş ortalama 4-6 ay sürmektedir. Cerrahi başarı oranı %80 civarındadır.

Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafında oluşan, ekstensör kasların tendonlar ile humerusun alt epikondiline bağlandığı noktada oluşan inflamasyondur.29 Tekrarlanan ve uzun süreli yüklenmeler, el bileğini geriye doğru hareket ettiren kasları kemiğe bağlayan tendonun şişmesine neden olur.28 Genelde 30-50 yaşları arasındaki bireylerde görülmesine karşın her yaş grubunda ve her cinste oluşabilir. Spor dışında tornavida kullanan erkeklerde veya tığ işi yapan kadınlarda sık karşılaşılır.Tenisçilerde görülmesinin en önemli nedeni aşırı kullanım, kötü teknik ve uygun olmayan raket seçimidir. Profesyonel sporcularda görülmesinin nedeni çoğunlukla aşırı kullanımdır. Ağır ve ele tam oturmayan büyük raket seçimi tenisçi dirseğine neden olur. Ayrıca backhand vuruşunda el bileğininsabit tutulmayıp geriye doğru hareket ettirilmesi de yaralanmaya neden olur.Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet oluşur. Genelde ağrı hafif başlar ve giderek artar. 
 
Ağrıyan noktaya baskı uygulamak ve ağır nesneler taşımak ağrının artmasına neden olur. Çaydanlık gibi bir cismi kaldırmak veya alışveriş torbasını taşımak bile ağrının hissedilmesi için yeterlidir. Hastalığın ileri aşamasında dirseğe yük getiren en küçük hareket bile ağrı oluş- turur. zTenisçi dirseğinin oluşmasına tendon veya kas kenarındaki küçük bütünlük bozulmaları veya mikroskopik yırtılmalara bağlı şişme neden olur. Bu tür yaralanmalar tekrarladıkça bölgede kaba granüler doku oluşturur. Kollagen isimli protein zarar gören bölgeden sızarak inflamatuvar doku yanıtına ve şişmeye neden olur. İleri olgularda granülasyon dokusu dirsek bölgesinde koldaki kasları kontrol eden ana sinirlerden birisi olan radyal siniri sıkıştırabilir.Yaralanmanın erken bulguları olan ağrı, şişlik ve hassasiyet genelde 6 ile 12 hafta içerisinde normale döner. Tendonların dolaşımdan aldığı kan miktarı kastan azdır. Bu nedenle iyileşmeleri daha uzun sürer. Bu nedenle bazen tenisçi dirseği yaralanmasının düzelmesi yıllarca sürebilir.Tenisçi dirseğinde alınması gereken ilk önlem kolu dinlendirmek ve dirseğe yük gelmesini önlemektir. Bu öneri profesyonel sporcular için çok uygun değildir. Ağrıya rağmen kolunu kullanmayı sürdürmek zorunda olan profesyonel sporcular dirseğe ön koldan gelecek yükü azaltmak için ekstensör kas grubunun üzerine baskı yapacak ve kuvvet kolu oluşturacak tenisçi dirseği bantı adı verilen bir aparat kullanır. 
 
Ağrı sonlanıncaya kadar kolun dinlendirilmesi, sonra kaslardaki gerginlik, dirsekteki şişlik ve ağrıyı azaltmak için masajla bölgeye hekim tarafından önerilecek krem veya jel türü ilaçlar uygulanır. Ağrı ve şişliğin azalmasından sonra yaralanmanın tekrarlanmaması için bu bölgenin kuvvetlendirilmesine yönelik egzersiz yapılır. Spor yapmaya yeniden başlandığında etkinliğe başlamadan önce en az 5 - 10 dakika esneme ve germe hareketleri yapılmalıdır.Tenisçi dirseği bantı, dinlendirme ve ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda hekimler nadir de olsa dirsek bölgesindeki kronik ödemi çözmek için o bölgeye steroid injeksiyonu yapabilir. Çok az olayda steroid iğne de yetersiz kalır ve ameliyat yapılması gerekebilir. Ameliyat genellikle yüz hastadan sadece üçüne gerekir. Tüm bu önlemler ve tedavi seçeneklerine karşın dirsek eklemi zorlanmaya devam ederse ağrı tekrarlayabilir.Tenisçi dirseği hastalığı atlatıldığında bile kolun korunması gerekir. Ağrı hissedildiğinde spora hemen ara verilmelidir.Ağrının hissedildiği an dirseğe buz uygulanması gelecekte karşılaşılacak sorunları en aza indirgeyecektir.
 
Tenisçi dirseğini önlemek için dirsek eklemini zorlayan etkinlikleri bırakmak veya değiştirmek gerekir. Örneğin hafta sonları zevk için tenis oynayan kişi başka bir spor yaparak bu sorunundan kurtulabilir.32Golfçü dirseği, tenisçi dirseğine benzer bir yaralanmadır. Dirseğin iç kısmında oluşur. Bu yaralanma golfçüler ve atma sporları ile uğraşanlarda yaygındır. Golf sopası ile topa vuruşta oluşan ivme ve gerilmenin sonucunda dirseğin iç tarafındaki epikondile yapışan tendonda aşırı gerilme ve yüklenme oluşur. Bulgular ve tedavi tenisçi dirseğindeki ile aynıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp