Hipogliseminin Tedavisi

Hipogliseminin Tedavisi : 1) Arıtılmış karbonhidratlardan, kaçının. Bu, tedavide bir köşe taşıdır ve izlenmesi gereken çok önemli bir kuraldır. Hipoglisemik belirtileri olan ya da reaktif hipoglisemi tanısı konmuş olan herkes arıtılmış karbonhidratları tamamen bırakmalıdır.

2) Proteini yüksek/karbonhidratı düşük ya da karma-kar- bonhidratı bol bir rejim uygulayın.

3) Azar azar, sık sık yiyin: Özellikle proteini yüksek, karbonhidratı düşük bir beslenme rejimi uygulayanların sık sık, azar azar yemeleri daha uygundur. Karma-kar- bonhidratı bol bir rejim uygulayanlar ise günde birkaç öğün yemekle yetinebilirler.

4) Triptofan’lı ilaçlar: Karma-karbonhidratları bol bir rejim uygulayanlar, günde 500-1500 mgr. triptofan almaktan çok yararlanırlar.

5) Niasinamid (nikotinamid) (B3 vitamini) (bkz. Ek 2): Bazı kimselere günde 1.000-3.000 mgr. niasinamid çok iyi gelir. Bu bütünleyici ilaç özellikle gece sabaha karşı 2-3 arası hipoglisemik belirtiler yüzünden uyananlara yararlıdır. Yalnız, şunu önemle belirtelim ki, bu konuda yararlı olan niasinamid denen bütünleyicidir, niasin değildir.Yüksek dozda niasinamid alan herkes her ay karaciğer fonksiyon testlerine baktırmalıdır.

6) Besin bütünleyici maddeler: Hipoglisemisi olanlara verilecek besin bütünleyici bir program şunları içermelidir:

• B kompleks, günde 20-100 mgr.

• Nikotinamid, günde 1000-3000 mgr. (yukarıdaki uyarıyı okuyunuz)

• Triptofan, günde 500-1500 mgr. (karma karbonhidrat rejimiyle birlikte)

• Günde 200 mkgr. krom GTF ya da 200 mkgr. kromik klorid (CrCl3) formülünde krom

• Çinko, günde 15-25 mgr.

• Manganez, günde 3-10 mgr.

• Magnezyum, günde 200-400 mgr.

• Potasyum, günde 500-1000 mgr. ya da daha çok

• C vitamini, günde 2000-3000 mgr. ya da daha çok.

7) Gliserin: Özellikle geceleri şiddetli hipoglisemi belirtileri gösterenler yatmadan önce 5-15 mİ. gliserin almaktan çok yararlanabilirler. Gliserin kendisi de yağ ve karbonhidrat metabolizmasının ara ürünü bir metabo-littir. Hipoglisemideki işlevi olasılıkla karaciğerden kana salman glikozun yavaş salınmasını sağlamaktır. Bu yöntem çok sık kullanılmamalıdır. Ancak kısa süreli bir önlem olarak yararlı olabilir.

8) Çayı, kahveyi bırakınız: Çay da, kahve de insülin salgılanmasını artırır. Aşırı insülin salgılanması ya da hipoglisemi gibi bir şikâyetiniz varsa, çay ya da kahve tutkunluğu hastalığı başlatan etken olabilir.

9) Alkolden kaçının: Alkol, hipoglisemiye yol açan nedenlerden biridir. Hipoglisemiden kurtulmak istiyorsanız alkolü bırakmalısınız. Hipoglisemi kendisi de alkol isteğini artırabilir. Bundan dolayıdır ki, hipogliseminin tedavi edilmesi alkolü bırakmayı da kolaylaştırabilir.

10) Sigarayı bırakın: Sigara içmeye devam ederken hipoglisemiden kurtulmaya çalışmak önemli sorunlar yaratabilir. Sigarayı bırakmanın hipoglisemi tedavisinde olumlu etkisi vardır.

11) Yeterince dinlenin: Hipoglisemik kişiler, özellikle de gece kalkanlar, yorgun düşerler ve yeterince uyuyup dinlenme olanağını bulamazlar. Bu da bir kısırdöngü doğmasına yol açar. Sonuç olarak hipogliseminin tedavisi daha da zorlaşır.

12) Beden hareketi: Düzgün aralıklarla yapılan beden hareketleri hipoglisemi için çok yararlıdır. Yalnız, harekete yavaş yavaş başlanmalı, sonra hızlanmalıdır.

13) Hızlı solumanın (hiperventilasyonun) denetimi: Hızlı soluma (hiperventilasyon) zaten var olan hipoglisemi belirtilerini şiddetlendirebilir ve hipoglisemi tedavisini gerçekten güçleştirir.

14) Stresle başaçıkma: Birçok başka bedensel hastalıkta olduğu gibi, hipoglisemide de ruhsal gerginlik, yani stres bir neden de olabilir, bir sonuç da. Hangisi olursa olsun, belirtilerin kaybolabilmesi için stresle başaçıkmayı öğrenmenin büyük önemi vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp