Reaktif Hipoglisemi Diyeti

Reaktif Hipoglisemi Diyeti: Yemekten 1-3 saat sonra kan glikoz seviyemiz düştügünde Reaktif hipoglisemi diye adlandırdıgımız durum meydana gelebilir. Karaciğerde ki glikoz kaynakları tükenir ve vücut kas proteinini kullanarak ondan elde ettigi glukozla beyin hücrelerini beslemeye başlar.

Reaktif Hipogliseminin teşhis edilmesi zordur veanlaşılması için bir doktorun sizde ki belirtileri dikkate alarak teşhiş koyması gerekir.

Reaktif Hipoglisemi her ne kadar ara öğün ve sık sık yemegi gerektirse de, bazı gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Yanliş gıdalar yenildigi takdirde baş dönmesi, kafa karışıklığı, titreme,kaslarda güçsüzlük ve ritm bozuklukları gibi hipoglisemik belirtiler görülebilir.

Şeker

Reaktif hipoglisemi yaşayan bir kişinin kan şeker seviyesi düştüğü zaman, mutlaka birşeyler atıştırması ya da yemek yemesi gerekir. Bu durumlarda kaçınılması gereken bir şey vardır ki, o da rafine şekerle yapılmış besinler ya da şekerlemelerdir.

Illinois Üniversitesi'nde McKinley Sağlık Merkezi raporuna göre glikoz seviyelerini düzeltmeyi amaçlayarak yenilen rafine şekerli (işlenmiş çay şekeri) bir atıştırmalık aslında hipoglisemi belirtilerini dahada kötüleştirebiliyor.

Rafine şeker, basit bir şekerden oluşdugu için ve karbonhidrat açısından çok yüksek oldugundan kan glikoz seviyemizi hızla yükseltip çok hızlı düşürebileceğinden ''rebound hipoglisemiye'' yol açar.Bu yüzdendir ki özellikle açlık hissettigimiz hipoglisemi ataklarında bu gelgiti yaşamamak için tüm şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerekir.

Ulusal Diyabet Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü, özellikle aç karnınayken ihtiyaç duyulan tatlıların birdenbire oluşturdugu iyileşme hissinden her ne pahasına olursa kaçınılması gerektiği konusunda uyarmaktadır.

Şeker yerine, daha yararlı bir seçim olarak küçük bir çok tahıllı ekmek, rafine edilmemiş undan yapılan kurabiye veya yulaflı kraker gibi kompleks bir karbonhidrat besini cok daha uygundur.

Asitli İçecekler

Baş dönmesi, kafa karışıklığı, halsizlik ve düşen glikoz seviyeleri ile ortaya çıkan uyku halinden muzdarip olanlar, bu belirtileri hafifletmek için asitli bir içeceği tercih ederler. Eğer bu belirtiler reaktif hipoglisemi sonucu ortaya çıkarsa, asitli içecekler ve şekerden kaçınılması gerektiğini çok açıktır. Şeker gibi, asitli içecekler de karbonhidrat bakımından yüksektir ve kandaki şeker seviyelerinin aniden sıçramasına ve sonra düşmesine neden olarak hipoglisemi semptomlarının artışıyla kendini gösterir.Ayrıca reaktif hipoglisemide, içerdikleri şeker ve kafein nedeniyle enerji içeceklerinden mümkün olduğunca kaçınılması gerekir.

Bu maddeler, şeker seviyelerini yükselttiği halde, vücudun kas proteinlerini kullanarak şekerden yoksun beyin hücrelerini besler ki bu vucudumuz için oldukca kötü bir durumdur.

Meyve Suyu

Reaktif Hipoglisemi belirtileri tekrarlandığı zaman lif içeriği yüksek bir parça meyve iyi bir seçim olmasına rağmen, meyve suyu şekerimiz yükseltmek için iyi bir seçim değildir.

Bir meyvenin içindeki şeker küçük bir bardak meyve suyunun içindeki şekerden hem daha fazla posa içermekte hem de daha az kaloriyi sahiptir. Çünkü meyva suyunu elde etmek için hem birden fazla meyva kullanırız hem de meyvanın posayla bize sagladıgı avantajları gözardı ederizMeyve suyu da, yüksek şeker içeriği nedeniyle hipoglisemi belirtilerini kötüleştirebileceğinden kaçınılmalıdır.Meyva suyu sadece 10 dakikalık geçiçi bir düzelme saglar hepsi bu..

Bunun yerine bir bardak su ve elma, bir armu3-4 kayısı, kuru ananas,kuru erik,ve gibi kurutulmuş meyveler seçmek daha dogrudur. Bir kivi, portakal ya da armut, aynı zamanda iyi bir atıştırma seçimidir.Aynı zamanda mutlaka meyvamızın yanına bir çay bardagı ayran,veya az yaglısüt veya yogurt ,kefir veya bir parça peynir yemek hipoglisemiye neden olan meyva içindeki şekerin kanşekerinin iniş çıkışını engeller.

Alkol

Alkol de reaktif hipoglisemiye sahip bireyler için iyi bir seçim değildir, şeker içerir. MayoClinic'e göre alkol, gerekirse sadece yemeğe eşlik eden içecek olmalıdır ve kesinlikle aç karnına içilmemelidir.

Ayrıca kokteyllerde bulunan şekerli gazlı içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmalı ve dikkatli olmalısınız. Beslenmenizde alkole izin verilip verilmeyeceğini öğrenmek için doktorunuza danışın.

Şayet alkol içmekte kararlıysanız;öncesinde alacagınız 1000 mg c vitamini ve bitiminde alacagınız çinko minerali etkisinin negatifligini minimalize edecektir.Ayrıcaalkol içerken ya da içildikten sonra kesinlikle meyva yenmemelidir.

Kafeinli İçecekler


Alkol, şekerli gazlı içecekler ve meyve suyu reaktif hipoglisemide kaçınılması gerekenler arasındayken, aynı zamanda kahve, çay ve çikolatalı içeceklerden de kaçınılması veya sınırlı tüketilmesi gerekir.

Kahve, sıcak çikolata ve yeşil çayın içinde servis edilen kafein glikoz dengesini yeniden kazanmak için yardım etmesinin dışında bu durumun kötüleşmesinede zaman zaman neden olabilir.

Bir kez daha belirtmeliyim ki, su ya da şekersiz papatya veya melisa çayı az yağlı ayran, diyet kefir içmeyi tercih edin.

Yağlı Yiyecekler

Yağlı yiyeceklerden önemle ve özenle kaçının ve bunun yerine düşük yağlı süt ürünleri, yağsız et, ve protein kaynagı için bitkisel proteinlerden kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi baklagilleri tercih edin.

Zeytinyağı veya margarini tedbirli bir şekilde kullanın margarinin oda isisinda eriyeni ve trans yag olmayanını şecmeye özen gösterin.. Şayet mayonez alışkanlıgınız varsa düşük yağlı mayonez seçin.

Indiana Üniversitesi Sağlık ve Sağlık Bölümü kompleksi karbonhidrat, yağ ve protein kaynağının her öğünde birleştirerek kullanılmasını öneriyor. Salata ve kuru fasulye, yeşil mercimek çorbası vekepekli kurabiyeler, cok tahıllı ekmek , sebzeli kepekli pirinç pilavı ve az yağlı krem peynirli kepekli simit önerileri arasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp