Karında Ur Belirtileri

Karında Ur Belirtileri : Myomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. halk arasında "ur" diye adlandırılır. Myomlar bir bezelye tanesi büyüklüğünden basket topu büyüklüğüne kadar değişebilen boyutlarda olabilir. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve uterus (rahim) içinde her yerde bulunabilirler.

Kimlerde myom vardır?

Myomlara en çok 35-45 yaş grubu kadınlarda rastlanır. Ergenlik döneminde görülmesi çok ender bir durumdur. Rahimde myom olmasına rağmen gebelik de oluşabilir. Bu durumda, gebeliğin erken dönemlerinde yani ilk 3 ayında myom büyür. Daha sonra küçülebilir, değişmeyebilir veya büyümeye devam edebilir. Bunu önceden kestirmek zordur. Menopoz döneminde de myom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşlarında myom tanısı almış çoğu kadında menopoza girdiklerinde hastalıklarında hızla gerileme görülür.

Neden myom olur?

·Artmış östrojen düzeyi : Myomların kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat östrojen hormonu (kadınlık hormonu) myomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik döneminde myomlarda artmış östrojen düzeyine bağlı olarak büyüme görülürken, menopozda ise östrojen düzeyine bağlı olarak myomlarda küçülme görülmektedir.
·Kalıtım : Özellikle anne kız kardeş veya anneannesi gibi birinci derece akrabalarında myom olan kişilerde gelişme şansı fazladı.
·Irk : Siyah ırk olmak myom görülme şansını, beyaz ırka göre dokuz kat arttırır.

Myomlar karşımıza nasıl çıkar?

Myomlar uterusa (rahime) sınırlı kitleler olup, bulundukları bölgelere göre belirtiler vermektedir. Genellikle rahimde nadiren de rahim boynunda gözükürler. Bir kadının rahminde bir tek myom olabileceği gibi (myoma uteri) birden fazla sayıda myom bir arada da (myomatosus) bulunabilir.

Myom tipleri nelerdir?

Subseröz myomlar (rahmin dış tabakasında)
İntramural myomlar (rahmin orta tabakasında)
Submüköz myomlar (rahmin iç tabakasında)
En sık görülen myomlar intramural myomlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp