Rahimde Ur Nedir

Rahimde Ur Nedir :

Rahimde ur dendiğinde akla ilk gelen myomlardır. Myomlar ya da halk arasında söylendiği şekilleriyle miyom, miyon ya da miyomlar rahim ve rahim ağzında görülebilen, düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tümöral yapılardır. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve rahim içinde her yerde bulunabilirler.

Otuz beş yaşın üzerindeki kadınların % 20‘sinde rahimde ur (myom ya da miyom) görülmektedir. Yani aslında oldukça sık rastlanan oluşumlardır. Myonlara en çok 35-45 yaş grubu kadınlarda rastlanır. Ergenlik döneminde görülmesi çok ender bir durumdur. Yine menopoz döneminde de myom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşlarında miyom tanısı almış çoğu kadında menopoza girdiklerinde myom boyutlarında küçülme ve şikayetlerde gerileme görülür.

Rahimde meydana gelen bazısı zararlı, bazısı zararsız olan kitlelerdir. Zamanında tedavisi yapılmazsa 10-15 kg. kadar büyüyebilir.Bu rahatsızlık 30-40 yaşları arası daha sık görülür, menopoz döneminden sonra pek rastlanmaz. Hatta oluşmuş olan mevcut ur, menopoz dönemine girince ufalmaya başlar. Rahim urları zamanında tedavi edilmez ise rahim kanserine çevirebilir.

Sebebi

1- Dengesiz ve yetersiz beslenme.
2- Vücuda zararlı maddeleri yemek veya içmek.( Alkol, kahve, sıgara, pastırma ve sucuk v.b.)
3- Sinir sistemi bozuklukları.
4- Cinsel tatminsizlik.
5- Uzun süre bekarlık.
6- Çocuk doğurmama.

Belirtisi


Rahımde ur meydana gelmesi aşağıdaki şu belirtilerle kendini belirtir.
1- Regl kanamasının süresinin uzaması ve kanamanın fazlalaşması.
2- İki reğl arası günlerde kanama görülmesi.
3- Makadla ud yeri arasında baskı ve ağırlık hissi.
4- Kalça ve karın ağrıları.
5- Bacaklarda şişme.
6- Kabızlık.
7- İdrarın sık, sık ve azar azar olması.

Tedavi Şekli

Rahim urunda tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavisi o kadar kolay olur. Yukardaki belirtilerden biri ve bir kaçı görülür, görülmez derhal doktora gidilerek ur olup, olmadığı tesbit ettirilmelidir. Eğer ur varsa;

1- Vücut sağlığını bozan şeyler terk edilmelidir.
2- Vücudu zehirleyen yiyeçek ve içeçek maddeleri terk edilmeli.
3- Bedeni ve ruhu yoracak şeylerden kaçınılmalı.
4- Çürük diş, bademcik, apandis varsa tedavi edilmelidir.
5- Kanamaları azaltmak için, kanamaları durdurucu bitkiler kullanılmalıdır.
6- Bol bol çiğ sebze ve meyva yemeye devam edilmelidir.

Kadın hastalıkları arasında sıkça görülen, fakat zararlı ve zararsız olan kistlerr barındıran bir hastalıktır. şüphe ettiğiniz her hangi bir durumda kesinlikle zaman kaybetmeden dokdora görünmenizi tavsiye edeyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp