Ur Hastalığı

Ur Hastalığı :

Tömür-ur yani Tümörün eş anlamı urdur. "Hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dokularda oluşan ve büyüme eğilimi gösteren yumru" Herhangi bir hücrenin veya hücre gruplarının organizmanın kontrol mekanizmalarının tesirinden çıkıp hızlı ve anormal bir çoğalma ile ortaya çıkan kitlelerin genel adıdır.Latincede tümör, “şişlik, ur” anlamına gelmektedir. Tümör,(ur) vücuttaki tüm doku ve organlarda meydana gelebilir. Tümörler benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) tümör hastalığı belirtileri olabilirler.

Malign olan tümörlere kanser denir. Benign tümörler kanser değildirler. Tümör belirtileri Kanserler ilerledikçe başka doku ve organlara yayılırlar belirtileri çoğaldıkça tömrün sıkıntısı dahada fazlalaşır. buna metastaz denir. Benign tümörler ise yayılmazlar, sadece oldukları yerde büyüyebilrler. Tümörgenel bir tabir olup, tam bir tasnifi henüz yapılamamıştır. Tümör hastalığı değişik açılardan yapılan tasniflerde çeşitli güçlüklerle karşılaşılır. Habis (kötü huylu) veselim (iyi huylu) olarak yapılan tasnif oldukça eski olmasına rağmen pratik ve anlaşılır olması, birçok farklı özellikleri ifade etmesinden dolayı hala kullanılmaktadır. Habis tümörler için genel bir ad olarak kanser kelimesi kullanılır. Tümörler, vücuttaki “immunite” denilen kontrol sistemine tabi olmayan bir gelişme, çoğalma ve büyüme sonucu meydana gelirler.

Organizmadaki normal hücre çoğalması, belirli bir doku veya organ meydana getirmeye kadar devam eder. Tümörlerdese hücre çoğalması, kontrol mekanizmasının dışına çıkmış ve sınırsız ve düzensiz bir hal almıştır. Mitoz hızlanmıştır. Tümör (ur) hücreler ihtiyaç dışında çoğalırlar. Bu hücreler belirli bir organ teşekkül ettiremezler. Geliştikleri dokunun fonksiyonlarını îfa edemezler. Tümör hastalığında dokunun ve organın normal yapısı makroskopik ve mikroskobik seviyede bozulur. Tümörlerin, makroskopik özellikleri organlarda gözle görülebilen, Mikroskobik özellikleriyse dokunun ince kesiti yapılıp, mikroskop altındaki görülebilen değişikliklerdir. Tümörler çok eski zamandan beri bilinmekle beraber hücrelerin mikroskopla incelenmesi (17. yüzyıl) ile tümörler hakkında detaya inilebilmesi, tümörlerin, dokuları taklit ettiği; hücrelerden yapıldığı ve bu hücrelerin yayılmasıyla başka yerlerde yenilerinin meydana geldiği tespit edilmiştir. Tümör belirtileri kişiden kişiye değişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp