Laktoz Tahammülsüzlüğü Hastalığı

Laktoz Tahammülsüzlüğü Hastalığı : D vitamininden bağımsız olarak bağırsaklarda kalsiyum alımını olumlu yönde etkileyen bir diğer faktör de laktozdur. Laktoz iyi bir enerji kaynağı olup, sindirim sisteminde uygun pH‘yı sağlayarak bağırsak florasını geliştirir, kalsiyum ve fosfordan yararlanmayı sağlar. Laktoz, sadece süt veren memeliler tarafından üretilmektedir.

Kalsiyum açısından zengin olan gıdalar içinde laktoz içeren tek gıda tipi süt ve süt ürünleridir (Yücemen ve Arslan, 1995; Suarez ve ark., 1998; Gueguen ve Pointillard, 2000). İnsanların fazladan kalsiyum alma ihtiyacının çözümü olarak süt tüketimi karşımıza çıkmaktadır. Süt, kalsiyum bakımından zengin ve ucuz bir kaynak olmasına rağmen, içerdiği yüksek miktardaki laktoz dünya nüfusunun önemli bir kısmı tarafından zorlukla sindirilmektedir (Bannan ve Levitt, 1996). Laktozu sindirme yeteneği olmayan bireylerde (laktoz tahammülsüzlüğü), süt tüketimi sindirim bozukluğu semptomlarının gelişmesi ile sonuçlanır (Turnbull, 2000).

Süt ile alınan laktozun bağırsaklardan emilebilmesi için, incebağırsağın ikinci kısmı olan jejunumda salgılanan laktaz enzimi tarafından parçalanması gerekir. Enzimin korunduğu durumlarda, laktoz burada yapı taşlarına ayrılır ve oluşan glukoz ile galaktoz kan yoluyla karaciğere iletilmek üzere yine bu bölgede emilir. Laktazın olmadığı durumda sindirilmeden kalan laktoz ozmotik dengeyi bozarak bağırsak içinde sıvı ve elektrolit birikmesine neden olur. Genişleyen bağırsaklarda hareketlilik artar ve ishal ortaya çıkar. Öte yandan serbest halde kalın bağırsaklara ulaşan laktoz, buradaki bakteriler tarafından fermentasyona uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de bulantı, gaz, şişkinlik ve kramp başta olmak üzere diğer sindirim sistemi yakınmalarına yol açar. Laktoz tahammülsüzlüğünün belirtilerini oluşturacak laktoz miktarını etkileyecek faktörler; yaş, kalınbağırsaktaki bakteri özellikleri, sindirim sisteminin boş olma oranı, sindirim sisteminden geçiş zamanı ve laktoz ile birlikte yenilen maddelerdir. Ortalama olarak bu miktar yaklaşık 200 ml ya da 1 bardak süte karşılık gelen 12-18 gramdır (Suarez ve ark., 1998).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp