Yetişkinlerde Laktoz Tahammülsüzlüğü

Yetişkinlerde Laktoz Tahammülsüzlüğü : Alternatif olarak, süt ürünlerine bazı aşı kültürlerinin eklenmesiyle üretilen yoğurt, peynir, kefir vb. gibi fermente süt ürünleri laktoz tahammülsüzlüğü olan bireyler tarafından kolaylıkla sindirilebilmektedir. Bunun nedeni kullanılan aşı kültürlerinde bulunan laktaz (b-galaktosidaz) enziminin laktozu parçalamasıdır (Kolars ve ark., 1984; Savaiano ve ark., 1984; Dewitt ve ark., 1988). Fermentasyon, ürünün besin değerinde özellikle protein miktarı ve kalitesinde, vitamin miktarında ve minerallerin biyoyararlılığında artışlara neden olmaktadır (Allen, 1982). Ayrıca bu ürünlerde canlı olarak bulunan aşı kültürleri probiyotik etki yapabilmektedir.

Yoğurda karşı tahammülsüzlüğün az olması yoğurttaki ß-galaktosidaz aktivitesinin sindirim bozukluğu ve belirtilerini önlediği şeklinde açıklanmaktadır. Bu nedenle laktoz tahammülsüzlüğü olan bireylerin yoğurt tüketiminden sonra bağırsakta ß-galaktosidaz aktivitesinin yeterli düzeyde olduğu gösterilmiştir (Kolars ve ark., 1984). Göreceli olarak daha az laktoza sahip olan yoğurt, içindeki kültür mikroorganizmaları (Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus) ile bağırsaktaki mikroflorayı geliştirerek ek laktaz kaynağı sağlamaktadır (Hertzler ve ark., 1996). Aynı zamanda kalsiyum emilimi de sağlanmaktadır. Kalsiyumun izotopları kullanılarak gerçekleştirilen hayvan denemeleri ve klinik denemelerde katkılı yoğurdun kalsiyum emilimini artırdığı belirlenmiştir (Mpassi ve ark., 2001; Heaney ve ark., 2002).

Peynir yapımı sırasında laktozun büyük bir kısmı peynir altı suyu ile ayrıldığından veya peynir olgunlaşırken laktik asite dönüştüğünden, laktoz tahammülsüzlüğü olan bireyler için iyi bir kalsiyum kaynağı olarak yerini korumaktadır (Bannan ve Levitt, 1996).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp