Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz

Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz :

Anjio Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz

•PTCA / STENT sonrası eski aktiviteye dönmek yaklaşık 7-10 gün sürmektedir. Bu dönemde sizi yoracak aktivitelerden ve aşın heyecanlardan uzak durmanız tavsiye edilir.

•Sigara, kan dolaşımınızın ve kalp atışınızın artmasına (çarpıntı) neden olur, atardamarlarınızda daralmaya ve tahribata yol açar. Bu nedenle sigara kesinlikle yasaktır.

•Kilo, özellikle koroner arter hastalığı olanlarda çok önemli bir sorundur. PTCA/ STENT sonrası mutlaka belirli oranda kilo verilmeli, buna özen göstererek normal kiloya ulaşmalı ve kiloyu korumalısınız.

Anjiyo Öncesi Hazırlık

1.Hastaneye anjio randevusu gününe aç olarak (8saat) geliniz.

2.Hastaneye gelmeden önce iki taraflı kasık bölgenizi traş ederek, banyonuzu yapınız.

3.Hastanede yatış işlemleriniz yapılarak anjio programına alınacaksınız.

4.Yatış işlemlerine yardımcı olmak üzere yanınızda bir kişi getirebilirsiniz.

5.Eğer varsa; daha önce verilmiş anjio raporu, tetkikleri veya kullandığınız ilaçlan yanınızda geti­rirseniz sağlığınızla ilgili sorulacak sorulara daha çabuk cevap verebilirsiniz.

6.Koroner Anjiografi hazırlıklannız doktor ve hemşi­relerimiz tarafından yapılacaktır. (EKG, kan tahlil­leri, sakinleştirici iğne)

7.Hastaneye gelirken güvenlik açısından mümkünse para ve ziynet eşyalarınızı yanınızda getirmeyiniz.

8.Gerektiğinde serum ve ilaç vermek için damar kateteri sol kolunuza takılacak ve bu kateter taburcu olana kadar kolunuzda kalacaktır.

9.Anjio laboratuvarına indirilmeden önce özel bir önlük ve kep giyilecek, gözlük, takma (protez) diş/damak ve takılannızı çıkaracaksınız.

10.Koroner Anjiografi Laboratuvannda, işlem bölgesi anestezik madde ile uyuşturulacak bu sayede işlemle ilgili hiç acı duymayacaksınız.

11.Koroner Anjiografi işlemi 10-15 dakikada ta­mamlanır. İşlem sırasında siz de çekilen filmleri seyredebilecek ve sorular sorabileceksiniz.

12.Anjiografi sonrası size 2 saat sulu gıdalar verilecektir.

13.Gerek görülürse odanızda veya Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde 1 gün takip edilebilirsiniz.

14.Eğer damar yapınız normalse 6-7 saat sonra * kontrolleriniz yapılarak taburcu edilebilirsiniz.

Anjiyo Nedir

Koroner damarlarında herhangi bir problem olduğu düşünülen kişilere uygulanan invaziv (girişimsel) bir işlemdir. Koroner Anjiografi işleminin amacı; kalbimizin damarlarının görüntülenmesi ve nasıl tedavi edileceği hakkında karar vermek için seri filmler çekmektir.

Koroner Anjiografinin yapılma nedenleri
  • Klinik Tanıyı desteklemek için
  • Şüpheli Tanıyı kesinleştirmek için
  • Hastalığın ağırlığını saptamak için
  • Lezyonun yerini ortaya koymak için
  • Cerrahlara yeterli bilgi vermek için
  • Koroner Anjiografi tedavi değil teşhis yöntemidir
Stent nedir?

"Stent" kelimesinin nereden geldiği konusu belirsizdir. Kelimenin kökeninin eskiden giysileri sertleştirmek manasına gelen 'stenting' fiilinden türediği tahmin edilmektedir. Bir diğer iddia ise İngiliz dişçi Charles Stent (1807-1885) tarafından 1856 yılında icat edilen bir bileşiğin yüz cerrahisinde kullanılmasıyla literatüre girdiğidir. Stentler vücudun çeşitli yapılarını açmak için kullanılırdı ancak tıbbi pratikte kullanılan ilk "stentler" başlangıçta "wallstents" olarak kabul edilmişlerdi. Stent ameliyatlarda kullanılan bir çeşit yardımcı alettir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp