Stent Nedir

Stent Nedir

Stent balon işleminin prosedür olarak tamamen aynısıdır. Ancak bu kez balonun üstü stent denilen bir kafes ile kaplanmıştır balon şişirilmesi ile bu kafes açılır ve sonra balon söndürülüp geri alındığında, stent açıldığı ve yerleştirildiği yerde kalır. Günümüzde balon işlemi sonucu gelişebilecek yeniden daralma riskini azaltmak üzere kullanılmakta olan stentler gerçekten de bu riski oldukça azaltmış olup, özellikle ilaç kaplı stentlerle, bu oran oldukça düşük oranlara indirgenmiştir.

Stent, balon işlemi ile açılan damarın tekrar daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılan ve çok ince metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes olarak tarif edilebilir.

Farklı ihtiyaçlara göre çok değişik boyutlarda üretilmiş olmakla beraber, genellikle 2-4 mm çap ve 10-30 mm civarı uzunluklarda olurlar. Stentler, açılıp kullanılmadan önce, 1-2 mm genişlikteki sönük bir balonun üzerine büzülmüş vaziyette yer alırlar. Bu balon da, çok ince ve uzun bir tübe bağlıdır.

Stent Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Stent takılan hastalar işlemden 1 gün sonra evlerine gidebilirler. Ortalama olarak 5 gün evde dinlendikten sonra normal işlerine dönebilirler çünkü stent girişiminden sonra hastalara bir kesi veya bir dikiş atılmıyor bu nedenle en fazla 1 hafta içinde normal hayatlarına rahatlıkla dönebiliyorlar.Burada dikkat edilmesi gereken stent takılacak hastanın sigara içmemesi ve yediklerine içtiklerine dikkat etmesidir..Sigara içen hastalarda stent girişiminden sonra tekrar yağlı yiyecekler yenmesi durumunda bu stentlerin tıkanması durumu söz konusudur.Hastanın bunlara çok dikkat etmesi gerekir.Stent işlemi hastanın var olan probleminin geçiçi bir çözümüdür ve altta yatan sebep devam eder.Dolayısıyla hasta damarın tekrar tıkanmaması için sigaradan ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır.

İlaç kaplı stentle yaşam şansı ve süresi nedir?

Bu stentlerin üzerinde bulunan özel ilaçlar (ki bunlar kanser tedavisinde de kullanılan ve hücre çoğalmasını engelleyici ilaçlardır) bir müddet oradan salınır ve damar duvarında hücrelerin çoğalıp orayı tekrar daraltmasını engellerler. Bu salınım elbette ki sürekli değildir. Ancak ilacın, yeniden daralma sürecinin en sık oluştuğu ilk dönemlerde salınması yeterli olmaktadır. İlaç kaplı stentlerle, yeniden daralma ihtimali belirgin olarak azalmış olup % 3-5 civarında bildirilmiştir.

Özetlemek gerekirse, damarın açılmasını takiben ilk aylarda tedrici bir tekrar daralma olasılığı vardır ve bu duruma normal stentlilerin %20-30'unda, ilaç kaplı stent takılanların ise %3-5'inde rastlanır onun dışında düzenli kullanmanız gereken ilaçları, yapacağınız diyet, egzersiz, düzenli bir hayat ve soyal yaşantı ile sağlıklı bir insan olarak uzun bir yaşam ömrüne sahip olabilirsiniz.

Stent Tipleri

Koroner Arterler
En çok bilinen türleri Koroner Arter, Bare-Metal Stent, İlaç Salınımlı veya Kaplı Stent'tir.

Koroner stentler da anjiyoplasti olarak bilinen bir perkütan koroner prosedürü esnasında yerleştirilir.

Üriner Sistem
Böbrekte kullanılmış bir stent örneği.
Üreteral stentler idrar yolunun açıklığını sağlamak için kullanılır. Bu metod böbrek taşının çıkışını kolaylaştırmak için kullanılır. İdrar yolunun içinde veya etrafında olabilecek tümörlerin üreteri sıkıştırma ihtimaline karşı kullanılabilir. Birçok durumda bu tümörler ameliyat edilemez olup stentler idrar yoluna idrarın gelmesini sağlamak amacıyla kullanılırlar. Eğer drenaj uzun süre tehlikeye atılırsa böbrek zarar görebilir. Üreteral stentlerin genel komplikasyonları;iltihaplanma ve stentte tıkanmadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp