Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik Cerrahi Nedir?


 
Robotik cerrahide bir amaç da cerrahın dünyanın öbür ucundan kontrol ünitesi ile operasyonu gerçekleştirebilmesidir. Bu cerrahi yine seçilmiş vakalarda kullanılmaktadır ve hala aşılması gereken birçok sorunu mevcuttur. Teknoloji ve deneyimin birleşmesi ile çok daha yaygınlaşacağıve daha çok vaka tipine uygulanacağı beklenmektedir. Ancak, bu diğer cerrahi yöntemlerin gelecekte hiç kullanılmayacağı anlamına gelmemelidir.

Hastanın karın boşluğunu küçük kesilerden giren bir kamera ve birkaç cerrahi alet çubuğu sayesinde hastanın karnında büyük bir ameliyat yarası olmamakta, ameliyat sonrası iyileşme ve normal yaşama dönme daha hızlı ve kolay olmaktadır. Laparoskopinin de avantajı olan bu durumun robotik cerrahideki gelişmiş durumu ise cerrahın ameliyat ettiği bölgeyi yakından, 3 boyutlu ve en ince ayrıntısına girerek görebilmesi küçük sinir ve damarları ayırt edebilmesi ve koruması, açık cerrahide cerrah elinin ve aletlerin giremeyeceği ya da çevreye zarar verebileceği durumlarda bile adeta yapay bir el gibi çalışan robot cerrahın elinin dışarıdaki hareketlerini birebir hassasiyette içeriye aktarmakta ve ameliyatı mükemmelleştirmektedir. Robot kolunun içerdeki sınırsız hareket yeteneği, aynı anda birkaç cerrahi alet fonksiyonunu yerine getirmesi, çok daha az kanamaya yol açması ve iyileşme sürecinin daha kısa olması robotik cerrahiye yönelinmesinin asıl nedenlerindendir.

Bypass Ameliyatında Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, insan dinin sığamayacağı kadar küçük alanlarda ve çalışan - atan kalplerde iş yapabilmek üzere dizayn edilmiş özel enstrümanlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Robotik cerrahide birbirlerine kablolarla bağlı ana ve köle ünite olarak adlandırılan 2 ünite vardır. Ameliyatı yine cerrah yapmaktadır; ama ana kontrol ünitesinin başında. Hastanın göğsünde 1 cm’den küçük açılan deliklerden içeriye sokulan endoskopi aracılığıyla gelen görüntüler cerrahın kullandığı gözlükle 3 boyutluya çevrilir. 2 ayrı delikten ise cerrahın sağ ve sol elinin fonksiyonlarını yapacak enstrümanlar içeriye sokulur. 
 
Cerrah, el kumandasına parmaklarını geçirip yaptığı her hareket, hasta yanındaki köle üniteye aktarılır ve bu robotik cerrahiyle çoğunlukla tek damara Sol ön inen koroner arter tıkanıklığı veya önemli daralmalarında) by-pass yapılır. Bu sırada cerrahi ekibin diğer elemanları bir aksilik durumunda hemen müdahale etmek üzere ameliyathanede hazır dururlar.

Robotik Cerrahi Avantajları

  • Kısa iyileşme süresi
  • Mükemmel Kanser Kontrolü
  • Ağrı derecesinin daha az olması ve kullanılan ağrı kesici miktarının azalması.
  • Daha küçük yara izi ve kozmetik üstünlük
  • Hastanede kalış süresinin kısalması
  • Günlük aktivitelere daha hızlı dönüş
  • Kan nakli ihtiyacında azalma
  • İnfeksyon riskinde azalma
  • Daha az komplikasyon
Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı

Prostat kanserinin tedavisinde farklı yöntemler  mevcuttur. Radikal prostatektomi ameliyatı bu tedavi yöntemlerinin en etkin olanıdır.Radikal prostatektomi operasyonu geçiren iyi diferansiye tümörlü hastaların 10 yıllık hastalığa özgü sağ kalım oranları %90’ın üzerindedir. Bu nedenle radikal prostatektomi operasyonu tüm tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilendir. Geleneksel açık radikal prostatektomi operasyonları büyük bir cerrahi kesi ile yapılmaktadır. Bu da hastanın operasyondan sonra geç sürede iyileşmesine, daha uzun süre hastanede yatmasına, daha fazla yara enfeksiyonu riskine maruz kalmasına ve  hastada büyük bir yara izine yol açmaktadır. Son yıllarda yıllarda yaygınlaşan robotik prostatektomide ise  çok küçük kesiler ile operasyon yapılabilmekte ve böylece hastalara daha az travmatik bir minimal invaziv tedavi alternatifi sunulmaktadır.

Tüplerin robotik cerrahi ile olarak açılması nasıl yapılmaktadır?

Genel olarak tubal cerrahi yöntemle tüplerin hem fonksiyonel hem de anatomik olarak yapısını bozmadan koruyarak tedavi edilmesidir. Daha önce tüpleri bağlanmış, iltihap ya da endometriozise bağlı tüplerin tıkanması nedeniyle gebe kalamayan hastalarda tüplerin bu cerrahi yöntem ile açılması sağlanmaktadır. Şimdiye kadar tüplerin açılması için laparaskopi kullanılırdı. Günümüz de ise “ da vinci robotik cerrahi yöntem ” laparaskopiye üstünlüğü ve bir çok avantajıyla başarılı olarak uygulanmaktadır. Tüp cerrahisinde tüp fonksiyonlarının korunması için mikrocerrahi prensipleriyle operasyon yapılmalıdır. Robotik cerrahide hasarlı yada tıkalı tüp kısmı çıkarılıp geri kalan kısımlar başarılı bir biçimde uç uca getirilip dikiş yapılmaktadır. Bu yöntem gelişen en son teknoloji yöntemlerinden birisi olup oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp