Pankreas Nedir?

Pankreas Nedir? : Vücutta, kritik önem taşıyan alkalin ortamın korunması söz konusu olduğunda, savunma sürecinin ilk basamağında yer alan organ pankreastır. Pankreas büyük bir bezdir; boyutu yaklaşık yumruğunuz kadardır, hemen hemen 225 ağırlığa sahiptir. Karın boşluğunun arkasına doğru, midenin gerisinde, aşağıda konumlanmıştır. Langerhans adacıkları olarak bilinen izole hücre grupları tüm pankreasa yayılmıştır. Bunlar, her on saniyede bir, % 2’lik doğruluk aralığıyla kan şeker düzeylerini ölçme yeteneğine sahiptir. İşte diyabet sürecinde pankreasa en birincil rolünü veren bu adacıklardır: Kandaki şeker düzeyinin düzenlenmesi. Adacıklar, sırasıyla insülin ve glukagon üretiminden sorumlu olan beta ve alfa hücrelerine ev sahipliği yaparlar. İnsülin, kandaki şekerin enerji üretimi için yetmiş trilyon hücreye taşınmama yardımcı olur.

Glukagon ise karaciğer ve kaslara, depolanmış olan glikojeni ne zaman glikoza geri dönüştüreceklerini (glikojenoliz adı verilen bir süreç) ve kan şekerini yükselteceklerini haber verir.Bununla birlikte pankreasın diyabet sürecinde eşdüzeydeönemli bir görevi daha vardır. Tasarımı nedeniyle mideniz asi- dik bir ortam olduğu için, kısmen sindirilmiş besinler, en sağlıklı besinler olsalar dahi, mideden çıktıklarında genellikle asi- diktir. Pankreas bu asiditeyi dengelemek ve ince barsakta alkalin bir ortam oluşturmak için ince barsağa bazı sindirim enzimleri salgılar. Proteinlerin sindirilmesine yardımcı olma sürecinde, vücudun, gereken miktarda-ve kalitede- insülin yapmak için ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitlere (protein yapıtaşları) erişebileceğini güvencelemek açısından pankreas kritik önem taşır.

Bu aminoasitler birçok sindirim enziminin yapımı için de mutlaktır.Diyetimizde asit oluşturan besinler sürekli biçimde çok miktarda bulunduğunda (bölüm 7’de üzerinde durulmuştur), pankreas üzerinde büyük bir stres oluşur, keza ince barsakta pH dengesini korumak için debelenir durur. Aşırı asidik bir vücutta ortamı alkalinleştirici enzimin salmımı da genellikle inhi- be edilmiştir. Pankreasın kendisi daha fazla asidik bir hale geldikçe asitliği azaltıcı yeteneği ya da insülin üretimi de azalır. Yüksek oranda alkalin bir diyette, herhangi bir yiyecek ya da içecek daha fazla asidite oluşturur; pankreasın alkalin salgılarını tetiklemediği durumda organizma (yani siz!) hücresel yıkıma ve ölüme mahkûm olursunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp