Canan Karatay İnsülin Direnciniönemse!

Canan Karatay İnsülin Direnciniönemse! : SORU

:“Benim insülin direncim var” diyen o kadar çok kişi var ki... Bu tam olarak ne anlama geliyor, vücutta neyi gösteriyor?

CEVAP:

Yapılan birçok bilimsel çalışmada insülin direnci (insülin yüksekliği) çağımızın yaygın bir hastalığı olarak bildirilmiştir.Özellikle kilolu ya da göbekli kişilerde yağlanma fazladır. Vücutta biriken yağ hücrelerinin hem sayısı hem de hacimleri artmıştır.Vücutta biriken yağ dokusunun (organ yağlarının), artık ciddi ve son derece büyük bir endokrin organ olduğu gösterilmiştir.

Mesela göbeğimiz, karnımız, memelerimiz, gıdığımız ya da benzeri bölgelerimizde biriken bu yağ hücreleri 20 adet hormon üretmektedir. “Benim insülin direncim var” demek, hormonlarımın dengesi bozulmuş ve aşağıdaki sağlık sorunları belirmeye başlamış demektir.

“Benim insülin direncim var” demek şu anlamlara gelmektedir:

• Karaciğerim yağlı demektir.

• Pankreasım yağlı demektir.

• Kan yağlarım alt üst olmuş demektir.

• Trigliseridlerim çok yüksek demektir.

• Kolesterolüm yüksek demektir.

• Düşük yoğunluklu lipoproteinim (LDL) yüksek demektir.

• Yüksek yoğunluklu lipoproteinim (HDL) düşük demektir.

• Tansiyonum yüksek demektir.

• Tokluk şekerim düşüyor demektir.

• Tiroit hormonlarım düşük demektir.

• Kanım çabuk pıhtılaşıyor demektir.

• Vücudumda genel olarak mikropsuz inflamasyon (yangı) var demektir.

• Sık sık eklem ağrılarım oluyor demektir.

• Devamlı kilo alıyorum demektir.

• Ne yersem hemen acıkıyorum demektir.

• Sürekli şeker ve tatlılara saldırıyorum demektir.

• Metabolik sendromum var demektir.

• Gizli şeker hastalığım var demektir.

• Bağışıklık sistemim çok zayıflamıştır demektir.

• Unutkanlığım arttı demektir.

• Rahat uyuyamıyorum demektir.

Bu sıkıntılarla yaşayan kişilerin kanda insülin hormonu düzeyi ne kadar oluyor, normali ne olmalı?

Açlık kan insülininizi ölçtürerek klinik durumunuzun derecesini öğrenebilirsiniz. 12 saat aç kaldıktan sonra alınan kanınızda normalde insülin hormonu 5 IU/ml düzeyinde ya da daha düşük olmalıdır. Eğer 6 IU/ minin üstüne çıkmaya başlamışsa, yavaş yavaş (siz farkında bile olmadan) insülin direnciniz başlamış demektir.İnsülin hormonu düzeyiniz yüksek ise, derhal Karatay Diyeti önerilerine başlamalı ve mutfağınızı Karatay Mutfağına çevirmelisiniz...

Açlık kan şekeri normal olan kişilerde de insülin yükselmeye başlar mı?

Bu son derece önemli bir soru. Çünkü klinik uygulamalarda, göbek ve karaciğerleri yağlı olduğu halde, açlık kan şekeri normal olan kişilere “senin şekermetabolizmanda bir sorun yok” deniyor. Oysa bel çevresinin biraz genişlemesi, göbek ve karaciğer yağlanmasının önemli bir göstergesidir.Bu kişiler, sık sık acıkıyordur, ekmek, hamur işi ya da şekerli bir yiyecek yedikten sonra hemen halsizleşiyor ve uykuları geliyordur. Açlık kan şekerinin normal olması, insülin direnci olmadığının bir kanıtı değildir.

Bazı uzmanlar insülin direnci için HOMA-IR adında özel test istiyor, bazıları da şeker yükleme testi istiyor o ne anlama geliyor?

Bazı uzmanlar, hastalarda gizli şeker olup olmadığını ya da insülin direncinin olup olmadığını anlamak için bu testleri istemektedirler. Ancak kanda açlık insülin hormonu değerinizi ölçtürüp, düzeyine göre sağlıklı beslenme ve yaşama prensiplerini yavaş yavaş benimseyip uygulayınca zaten şikâyetler azalıyor ve zamanla yok oluyor.Şeker yükleme testleri maalesef sıklıkla uygulanıyor, ancak bir kişiye 50-75 gr şeker içirilmesi var olan insülin direncini daha da beter ediyor, artırıyor ve tetikleyerek tüm hormonal dengeleri alt üst ediyor. Kan yağlarımız da alt üst oluyor bu nedenle. Bir kerede 50-75 gr şekerli su mideye indiği anda (toksik olduğu için) mide bulantısı ve kusma başlıyor, çünkü vücudumuz bu kadar yüksek doz zehri kabullenemiyor.

Bir de gebe hanımlara bu test uygulandığı zaman, zaten alt üst olmuş olan hormon dengeleri ve metabolizmaları daha da olumsuz etkileniyor. Bu bağlamda gebe hanımlara kelimenin tam manasıyla eziyet çektiriliyor.Oysa açlık kan insülin düzeyini ölçmek yeterlidir! Ancak bu bilgilerin ışığı altında ‘mutlaka’ kendi hekimlerinizle görüşüp karar vermelisiniz. Hekiminiz gerek görüyorsa gereken tetkik ve tedavi tabii ki, uygulanmalıdır. Bu konuları hekimlerinizle tartışmanızı önerebilirim.

Yüksek insülin hormonunun başka ne gibi zararları var?

Vücuda, uzun süre ve aşırı düzeyde glisemik indeksi yüksek yiyecekler ve içecekler girince, insülin hormonu aşırı miktarda salgılanıp kan insülin düzeyi yüksek olarak kalacağından, son derece kritik ve hassas olan anabolik ve katabolik denge doğal olarak anabolizmanın lehine bozulacaktır. Sürekli olarak yağ yapımı devam edecektir.Yağlar depolandıkça da insülin direncine bağlı olarak yukarıda saydığımız şikâyetler başlayacak ve giderek artacaktır.Tip-2 diyabet hastalarının, insülin hormonu tedavisine başlandığı zaman, hastaların giderek yağlanması ve kilolarının artmasının nedeni de anabolizan olan insülin hormonudur.


Çünkü Tip-2 diyabet (şeker) hastalarının insülinleri zaten oldukça yüksektir ve pankreasları fazla mesai yapmaktadır.İşte bu sebeple bu hastaların dışarıdan önerilen insüline ihtiyaçları bulunmamaktır. Zaten TİP-2 DİYABET HASTALIĞININ BİLİMSEL OLARAK TANIMLAMASI DA ‘NON İNSUİN DEPENDENT DİABETES MELLİTUS’ (İNSÜLİNE İHTİYACI OLMAYAN DİYABET HASTALIĞI) OLARAK YAPILMAKTADIR.Anabolik hormon olan insülin üretimi fazlalaşınca, vücutta yağlanma da artacaktır. İnsülin hormonunun etkisi ile hem yağ hücrelerinin hacmi büyüyecek, hem de sayıları artacaktır. Yağlanma arttıkça insülin direnci artacağından, insülinin hormonun hiçbir etkisi olmayacaktır.Hastalarımızın “Benim insülin direncim” var dedikleri ‘şeker metabolizması bozukluğu’ bunu ifade etmektedir.

Bu süreç içinde anabolizma giderek artacak ve katabolizma (yağların yıkımı) olasılığı da ortadan kalkmış olacaktır.Ayrıca yüksek insülin hormonunun diğer yan ve zararlı etkileri de sağlığımız açısından son derece önemlidir. İnsülin hormonu fazlalığı, yalnız yağları depo etmekle kalmayıp anabolizan olduğu için diğer hücrelerin çoğalmasına ve büyümesine de neden olmaktadır.İNSÜLİN YÜKSEKLİĞİ SONUCU, ÖNCE HÜCRELERDE HİPERTİ- ROFİ (BÜYÜME) BAŞLAR, HÜCRELER GENİŞLER VE BU SÜRECİN SONUNDA DA HİPERPLAZİ DEDİĞİMİZ OLAY BAŞLAR VE HÜCRELERİMİZDE KONTROL ALTINA ALINAMIYAN ÇOĞALMA MEYDANA GELİR.Hücrelerde meydana gelen hiperplazi, kanserin ilk basamağıdır. İnsülin düzeyleri normale inince, hem hipertrofı hem de hiperplazi geriler, hücreler normale döner. Fakat insülin hormonu yüksek kaldıkça, hücrelerde kontrol edilemeyen çoğalma devam eder.İnsülin hormonu fazlalığı sonucu, damarların iç yüzeylerini kaplayan ve endotel dediğimiz tek hücreli ince tabakayı oluşturan hücrelerde de hem büyüme (hipertrofı), hem de çoğalma (hiperplazi) meydana gelir.

Damarların sertleşmeleri ve daralmaları bu şekilde başlamaktadır.BİR TEORİYE GÖRE GENEL ATEROSKİLOROZU BAŞLATAN NEDENLER ARASINDA, İLK ETAPTA KAN ŞEKERİ VE İNSÜLİN HORMONU YÜKSEKLİĞİ BULUNMAKTADIR. HIZLI YAŞLANMANIN VE ERKEN YAŞLARDA VEFAT ETMENİN NEDENİ OLARAK DA BU İKİLİ BAŞ SORUMLU OLARAK BİLDİRİLMEKTEDİR.158İnsülin ve şeker yüksekliği, kanımızı yoğunlaştırır ve kanın pıhtılaşma özelliğini artırır. Damarları tıkayan asıl’ neden işte bu kan pıhtısının oluşmasıdır. Kalp krizi ya da inme dediğimiz felç hastalığına neden de asıl bu kan pıhtısının daralmış kalp damarları içinde meydana gelmesi ve koroner damarların tıkansından dolayıdır.

Kan kolesterol yüksekliğinden değildir!Bu nedenle kardiyologlar, kalp krizi geçirmekte olan kişilere ‘koroneranjio’ yaparlar ve koroner arterlerde yerini saptadıkları pıhtıyı eriterek hastayı kurtarırlar. Bir an önce pıhtının eritilmesi, aynı şekilde ‘inme’ geçirmekte olan kişilerde de uygulanan bir tedavi şeklidir ve her iki girişimde de acil bir şekilde pıhtı eritilerek hayatlar kurtarılmaktadır. Metabolik sendromu olan kişilerin yüzde 50, obezler ve Tip-2 diyabet hastalarının yüzde 80-90 oranında kalp krizi geçirdikleri bir gerçektir.

ABD’de New Orleans’da bulunan Tulane Üniversitesinde çalışan Galassi ve arkadaşları, 2006 yılında metabolik sendromun (kan şekeri ve insülin yüksekliğinin) kalp krizi riskini artırdığını bildirmişlerdir.UZUN VE SAĞLIKLI BÎR ŞEKİLDE YAŞAMAK İSTİYORSANIZ, VÜCUDUNUZDA İNSÜLİN DİRENCİ GELİŞMESİNİ ÖNLEMEK VE ELİNİZDEN GELDİĞİNCE GEÇİKTİRMEK ZORUNDASINIZ! ÇÜNKÜ YAŞ İLERLEDİKÇE İNSÜLİN DİRENCİ GELİŞME RİSKİ DAHA ARTMAKTA VE KOLAYLAŞMAKTADIR!

Küçük yaşlardan itibaren vücutta insülin hormonu fazlalığı ile hormon dengesi bozulursa hangi sağlık sorunları ortaya çıkar?

• Kızlarda âdet bozuklukları, polikistik over sendromu, kısırlık gibi hormonal bozukluklar görülecektir. Boylan da fazla uzamayacaktır.

• Erkek çocuklarda androjen hormonlar (erkeklik hormonları) azalacak ve östrojen dengesiz olarak artacağından, ergenlik belirtileri gecikecektir. Ayrıca yağlanma artacağı gibi, memeler de büyüyecek, ses kalınlaşması gecikecek, vücutta kıllanma olmayacak ya da gecikecektir. Boyları uzamayacak kısa kalacaktır.

• Yetişkin erkelerde de yağlanma artacak, özellikle memeler ve karaciğer büyüyecektir, saç dökülmesi de erken yaşlarda başlayacaktır. Yeri gelmişken, yetişkin erkeklerin alınlarının giderek açılması ve saç dökülmesi, kalp krizi risklerinden biri olarak da senelerden beri kabul edilmektedir.

• Tiroit hormonları azalacağından, ‘hipotiroidi’ denilen hastalık belirtileri ortaya çıkacaktır. Ayrıca tiroit bezesinde hücre yapımı hızlı bir şekilde artmış olduğundan dolayı, ‘tiroit nodülleri’ gelişecektir.

• İnsülin yüksekliği devam ettiği süre içinde, organizmada insüline benzeyen growth hormon dediğimiz (bilimsel olarak kısaca ‘IGF-T olarak adlandırılır) büyüme hormonu salgılanır. Hücrelerde görülen hipertrofı, hiperplazi ve kontrol edilemeyen hücre büyümelerinin, yani kanserlerin temel nedenlerinden biridir.

• Metabolik sendrom diye tanımlanan hastalıklar topluğunun nedeni de, insülin yüksekliğidir.

İyi anla:

Şimdiye kadar anlatmış olduğumuz bu sağlık sorunlarını önlemek son derece basittir, kolaydır ve kendi elimizdedir.Tek hedefimiz, sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi edinerek, 12 saatlik açlıktan sonra kan insülin değerimizi 5 IU/ml düzeyinde tutmak veya o düzeye indirmek olmasıdır! Yapılan çalışmalarda kan insülini 5 IU/ml olan kişilerin sağlıklı ve dinç bir şekilde 100 yaşın üstüne kadar yaşadıkları bildirilmiştir.Bu hedefe ulaşmak için, Karatay Diyeti önerilerini uygulamaya başlamak ve mutfağınızı da Karatay Mutfağına çevirmek en kolay ve un ucuz yoldur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp