Nöropati Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Nöropati Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Diyabet (şeker hastalığı) çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve diyabet hastalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. İleri yaşlarda daha çok rastlanır. Vücut, glikozu kullanamadığı için oluşan kan şekeri yüksekliğine bağlı bir hastalıktır. Diyet, ilaç ve insülin tedavisi ile kan şekeri değerlerinin kontrol altına alınması gereklidir.Uzun süredir diyabet hastası olan ve kan şekerleri değerlerini düzene oturtamamış kişilerde yeni komplikasyonlar ortaya çıkar.

Hiperglisemi, yani kan şekeri yüksekliği sinir hasarına yol açabilir. Bu sinir hasarına nöropati denir.Diyabetli hastaları etkileyen farklı türde nöropatik rahatsızlıklar vardır.Diyabetik nöropatinin en bilinen şekli ayak ve bacaklardaki ağrı, dokunma ve sıcaklık duyularını beyne ileten sinirlerin hasar görmesidir.Bazı hastalarda eller de bundan etkilenir.

Diyabet hastalarının % 25’i kronik ağrılardan şikayetçidir. Diyabetik nöropati ağrısı bazen yanma ve batma olarak kendini gösteren, genellikle ayaklarda görülen şiddetli bir sinir ağrısıdır. Ayrıca dokunmaya ve sıcaklığa karşı aşırı duyarlılık ağrıya yol açar.

Bu belirtiler geceleri ya da uzun süre hareketsiz kalındığında daha da kötüleşir.Ayakta uyuşukluk, karıncalanma, yanma ve iğne batması gibi rahatsızlıklar hastalığın ilk belirtileridir. His kaybına bağlı olarak hastalar ayaklarında yaralanma ve yanık olduğunda bunun farkına varmayabilirler.

Nöropati hastalarında bu tür ayak yaralanmaları ve enfeksiyonların görülmesi sık rastlanan bir durumdur, bu sebeple diyabetik nöropati hastalarının ayak sağlığına ayrı bir özen göstermeleri gerekmektedir. Her gün ayaklarında bir hasar oluşup oluşmadığını kontrol etmelidirler.

Nöropati Nasıl Tedavi Edilir

Diyabet tedavisinde öncelikle uzman bir doktorun ya da özel diyabet kliniklerinin de yardımıyla kan şekeri değerlerinin düzene sokulması şarttır. Buna ek olarak ayak sağlığına özen gösterilmelidir.Ayak yaralanmalarını önlemek için rahat ve ayağa tam oturan ayakkabılar giyilmelidir. Eğer ayaklarda uyuşukluk varsa düzenli olarak bir ayak hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

İlaç Tedavisi
Aspirin, parasetamol, kodein ve ibuprofen gibi bildik ağrı kesiciler bazen yardımcı olabilir ama genelde etkisizdir. Amitriprilin ve imipramin gibi normalde depresyon tedavisinde kullanılan anti-depresanlar sinir ağrısını gidermeye yardımcı olabilmektedir. Ancak ağızda kuruluk, sersemlik ve kabızlık gibi yan etkileri vardır. Hastaya bir faydası olabilmesi için yan etkiler ve ağrı gidericiler arasında bir denge oluşturmak gerekir. Gabapentin gibi anti-epileptik ilaçlar da sinir ağrısını gidermeye yardım eder. Lamotrigin gibi diğer anti-konvülsan ilaçların da yardımı olur.Yorgunluk gibi yan etkiler görülebilir.

Tüm bu ilaçların işe yaraması için sadece ağrı kötüleştiğinde değil, her gün düzenli olarak kullanılmaları gereklidir.Etkilerini göstermeleri üç haftayı bulabilir ve uzun süre kullanmak şarttır. Tek bir ilaç kullanmak yetmeyebilir, bu durumda doktorunuz en doğru kombinasyonu bulmanıza yardım edecektir.

Nöropati Belirtileri

Nöropati ile ellerinizi veya ayaklarınızı ilgilendiren sinir lifleri tutulmuşsa, halsizlik, uyuşma, karıncalanma, ağrı ve kas kaybına neden olur. Nöropati belirtileri yanma veya uyuşukluk gibi hafif şikayetlerden hissizliğe ve özellikle geceleri artan şiddetli ağrılara kadar çeşitlilik gösterebilir. Nöropati atakları saatler sürebilir veya sürekli olarak aylar veya yıllarca devam edebilir.

Nöropati ayakta kasları tutarak kaslarda zayıflığa yol açar ve ayak tabanında ağırlık dağılımının bozulmasına neden olur. Beden ağırlığımızın önemli bir kısmı ayağın ön bölümü tarafından taşınmaya başlar ve bu bölgede kalın bir kallus (nasır) oluşur. Yürüme sırasında bu nasır ile kemik arasında sıkışan yumuşak dokuda ülserler (yaralar) gelişir. Ayrıca duysal sinirleri etkileyen nöropati, hissizliğe, ağrı ve ısı algılanmasında bozulmaya neden olarak hastaların kimyasal ve fiziksel travmaları farketmemesine, dolayısıyla ayak yaralanmalarında artışa yol açabilir. Otonom nöropati sonucu ortaya çıkan terleme azalması deri kuruluğuna ve deride çatlamalara yol açarak ayakta ülser gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

Tüm diyabetli hastaların yaklaşık %2.5'inde görüldüğü kabul edilen Charcot eklemi (diyabetik nöroartopati), duyu kaybı olan ve kemik dansitesi azalmış olan ayakta, tekrarlayan travmalar sonucunda oluşan kırıkların zemininde gelişmektedir. Ayağın ağrısız şekil bozukluğudur.
Nöropatinin vücudumuzdaki otonom sinirleri tutan "sessiz" seyreden formuna otonom nöropati denir. Erken teşhis ve tedavi sinirlerdeki harabiyeti yavaşlatabilir veya durdurur.
Eğer sindirim sisteminiz etkilendiyse, ishal, mide bulantısı veya hiçbirşey yemediğiniz halde midenizde dolgunluk hissedebilirsiniz.

Eğer idrar keseniz etkilendiyse, hiçbir ağrı veya baskı hissetmeden idrarınızı uzun saatler tutabilirsiniz. Bunun aksine idrar yaparken zorlanma veya sık sık idrara çıkma şikayetiniz de olabilir.

Eğer üreme organlarınız etkilendiyse ve erkekseniz, impotans (iktidarsızlık) olabilir eğer bayansanız orgazma uluşmada zorluk yaşayabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp