Nöropatik Ağrı Merkezi

Nöropatik Ağrı Merkezi :

Bir başka ayrım da (periferik) nosiseptör ağrıyla merkezi nöropatik ağrı arasında yapılır


Birincisi daha çok nosiseptörlerin sürekli uyarısıyla bildirilirken, İkincisi omurilikteki, beyin kökündeki, talamus ve kor- teksteki çeşitli süreçlerle oluşur. Burada çok sayıda moleküler süreçya da değişiklik söz konusudur. Bu durum kendini değişikliğe uğramış sinir aktiviteleri ve bunların sonucunda ortaya çıkan ağrı hissiyle ortaya koyar.  

Merkezi ağrı, beyinden ve omurilikten gelen bir ağrı olarak ifade edilmektedir. 

Merkezi ağrılar omuriliğin, beyin sapı, talamus, korteks ve subkortial yapılardaki yaralanmalarıyla ortaya çıkar. Merkezi ağn omuriliği yaralanmış hastaların üçte birinde, multiple skleroz hastalarının çoğunda, bunun gibi parkinson hastalarının, epilepsi ve beyin kanaması geçirmiş olanların onda birinde de görülür. Örneğin beyin kanaması geçirmiş bir hastanın ağrısı vücudun söz konusu bölgesinde lokali- ze olmuştur. Ağrı çeşitli şiddette ortaya çıkabilir ve beyin kanamasından haftalar sonra bile kendisini his- settirebilir.

Nedenleri: Olası nedenler olarak şunlar sıralanabilir:

İnme
 
Beyin kanaması 
 
Doku bozuklukları 
 
 Multiple skleroz 
 
 Omurilik yaralanmaları
 
Semptomlar: Merkezi nöropatik ağrılar kendilerini bir dizi belirtiyle ortaya koyar.            
 
 Duyarlılık sorunu 
            
 Vücudun derinliklerinden cilt yüzeyine kadar yanma hissi 
 
 Ağrının soğuk, hareket ve stres gibi uyarılarla daha da şiddetlenmesiI Isı ve iğne batırılışma karşı hissizlik
 
Tedavi: Merkezi ağrının tedavisi oldukça zordur. Tedavide çoğunlukla Memantin''''''''le birlikte Antidepresanlar ve gabapentin (antikonvulsan) kullanılır. Ancak Memantin tek başına da verilebilir.İlaçsız yapılan tedavilerdeyse bir dizi yöntem bulunmaktadır; bunlar davranış terapisi, biyofeedbackle birlikte sunulan rahatlama teknikleri, bedensel aktiviteler ve progresif kas gevşemeleridir.
 
 Çok istisnai durumlarda nöroşirurjik müdahaleler de söz konusu olmaktadır. Artık eskiden kullanılan yöntemler olan ağrı ileten sinir kanallarının kesilmesi (DREZ-dorsal-root-entry-zone-, Laesion ve Traktotomi) olarak ifade edilen cerrahi yöntemler önerilmemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp