Nöropatik Ağrı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Nöropatik Ağrı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar :

Nöropatik ağrısı olan çoğu hastada görülen rahatsızlık, ilaç tedavisi denemesi gerektirmektedir. Tatmin edici sonuçlar için kanıtlar sınırlıdır, bu yüzden herhangi bir denemenin olası yararları ve yan etkileri açısından hastalar tam olarak bilgilendirilmelidir. Nöropatik ağrıyı tedavi etmek için kullanılan ana ilaçlar antidepresanlar, antikonvülsanlar ve opioidlerdir. Kronik, ağır ve hareketi sınırlayan nöropatik ağrısı olan hastalarda multidisipliner ağrı kliniği tarafından tedavi yaklaşımı düşünülmelidir.

Periferik veya santral sinir sistemindeki primer bir lezyona veya fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan veya buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrı, nöropatik ağrı olarak tanımlanır. Amputasyon sonrası hastalarda görülen fantom ekstremite ağrısı buna bir örnektir, fakat pek çok olası neden bulunmaktadır.

Ağrı spontan, uyarıyla tetiklenen veya ikisinin birleşimi olabilir. Yaralanma sonrası görülen nosiseptif ağrı gibi, ağrının diğer tiplerinden genellikle farklı özellikler taşımaktadır.Nöropatik ağrıda santralnöronlar duyarlılaşmıştır, bu nedenle kendiliğinden veya anormal olarak uyarı çıkarırler.Eğer bu duyarlanma sürerse, ağrı kronik hale gelir ve sıklıkla tedavi etmek zordur.

Klinik değerlendirme


Doktorlar ağrının yerini belirleme, geçici olup olmaması, niteliği, şiddeti ve ağrıyı arttıran veya azaltan nedenleri öğrenmek için spontan oluşan ağrı öyküsü almaya alışkındır.

  • Nöropatik ağrıda bu yaklaşım diğer maddeleri de içermelidir:
  • Bilişsel (korku, sakınma gibi ağrının psikolojik belirteçleri)
  • Duygusal (örneğin; anksiyete, depresyon, hayal kırıklığı, öfke, moral bozukluğu)
  • İşlevsel (örneğin; ağrının aktivite ve hayat kalitesi üzerindeki etkisi)
Nosiseptif ve nöropatik ağrı arasındaki tanımlayıcılarda önemli çakışmalar vardır. Bazı hastalarda nosiseptif ve nöropatik ağrı bulunabilir. Nöropatik kaynak için ipuçları; ağrının sürekli olması (hareket ile tetiklenen ağrıya zıt olarak), yanıcı ve keskin nitelikte olmasıdır. Anatomik olarak tanımlanan bölgede uyuşma, hissizlik, karıncalanma gibi semptomlar da (non-noxious afferent nöronların uyarılmasından kaynaklanırlar) görülür.

Değerlendirme sırasındaki önemli noktalar; genelde santral sensitizasyonu göstermekte olan uyarı ile tetiklenen ağrı (kutuya bakınız) açısından hastanın muayene edilmesi, ve tanımlanan anatomik bölgede özellikle sıcak-soğuk duyusu olmak üzere duyu kaybı açısından rutin nörolojik muayene yapılmasıdır. En çok kafa karıştıran; uyarı ile tetiklenen ağrının, uyarının yapıldığı bölgenin anatomik sınırlarının dışına yayılmasıdır. Bu durum, santral sensitizasyonun anatomik sınırlar ile ilgisiz olması nedeniyle ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp