Nöropatik Ağrı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Nöropatik Ağrı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bu durumu tersine çevirmek için öncelikle periferik nöropatinin altında yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. Örneğin, diyabetik beslenmeye uyan ve kan şekerini kontrol altında tutan şeker hastalarının iyileşme oranı daha yüksektir. Genellikle alkolizm ile ilgili beslenme eksikliği söz konusu ise bu durum, kişinin alkolü bırakması ve vitamin takviyeleri alması gerektiğine işaret ediyor olabilir. Nöropatiye neden olan hastalığın tedavisi ya da yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması hastalığı tersine çevirmede, baskılamada ya da sadece rahatsız edici belirtilerin azaltılmasında çok önemli bir unsurdur. Bazı kişisel bakım uygulamaları da belirtileri giderebilir:

Sıkı ayakkabı ve çoraplar giyilmemelidir, iyi destekli ve dolgulu, yeterince gevşek olan, pamuklu çorap ve ayakkabılar giyilmesi gerekir. İyi ayak bakımı için ayaklar günde iki defa 15'er dakika soğuk suda bekletilir ve daha sonra bir nemlendirici krem uygulanır.

Ağır yatak örtülerinin ayak üzerindeki baskısını azaltmak için örtülerin ayakları açıkta bırakılacak şekilde katlanması ya da yatak örtülerinin ağırlığını ortadan kaldırmak üzere üretilmiş yatak kafeslerinin kullanılması gerekir.

Dolaşımı artırmak ve sinir rejenerasyonunun uyarımı için, etkilenen bölgeye sık sık masaj ya da mümkün olduğunca fazla yürüyüş yapılması faydalıdır. Jakuziler ile hidroterapi de dolaşımı artırmak için kullanılabilir.

Her ikisi de ağrıyı artırabileceğinden, kafein ve nikotin alımının azaltılması gerekir.

Sıklıkla periferik nöropatiye eşlik eden depresyon ve/veya uykusuzluğun tedavisi de dahil olmak üzere, stres düzeyinin mümkün olduğu kadar düşürülmesi gerekir. Bunun için kullanılabilecek yöntemler arasında gevşeme terapileri veya bitkisel ilaçlar yer alabilir.

Periferik nöropati için kullanılan bitkisel ilaçlar arasında gingko, sarı kantaron, vervain, yulaf ve gotu kola yer alır. Sinir liflerinin onarımına yardımcı olduğu ya da rahatlama sağladığı düşünülen besin takviyeleri arasında karnitin, gama-linolenik asit, alfa-lipoik asit, magnezyum, krom, kolin, inositol, vitamin B6 ve B12, niasin, tiamin, biotin ve folik asit yer alır. Yine rahatlama sağlayacağı düşünülen ilave tedaviler arasında sistemi temizlemek ve sinir hasarına neden olabilen zehirleri ortadan kaldırmak amacıyla detoksifikasyon uygulanması ve perhiz sayılabilir.

Tedavide en önemli unsur belirtilerin kontrol altına alınmasıdır. Genellikle yüksek öncelikli olan, ağrının giderilmesidir. T'ai chi ve qigong gibi hareket terapilerinin yanı sıra masaj gibi beden çalışmaları ağrıda azalma ve rahatlama sağlayabilir. Genel sağlığı iyileştirmek ve belirtilerde bir miktar rahatlama sağlamak için akupunktur kullanılabilir. Meditasyon veya yoga da rahatlama ve ağrı kontrolü için yardımcı olabilir.

Periferik nöropati için bir başka alternatif yaklaşım ise hastanın denge algısını iyileştirmek üzerine çalışan ve düşmeleri engellemeye yardımcı olan Feldenkrais yöntemidir.

Nöropatik ağrının tipleri şunlardır:

Allodini: Kola rüzgar esintisinin değmesi ya da bacağa çarşafın sürtmesi gibi normalde ağrı oluşturmayan uyaranlarla ağrının ortaya çıkmasıdır.
Hiperaljezi: Hafif ağrı oluşturması beklenen uyaranlara artmış ağrılı yanıttır. Bu duruma kolu hafifçe bir yere çarpmakla kızgın bir ütüye dokunmuş gibi ağrı ortaya çıkması örnek verilebilir.

Dizestezi: Tam olarak ağrı şeklinde nitelendirilemeyen rahatsız edici iğnelenme benzeri hislerdir. Ayağı şişmiş gibi hissetmek ya da ciltte kurtçuklar geziyormuş gibi hissetmek örnek verilebilir.

Ağrının nedenini belirlemek için röntgen, kan testleri ve sinir ileti testleri yapılabilir. Ayrıca doktor ek incelemeler için sizi bir nöroloğa, beyin cerrahına veya fizik tedavi uzmanına gönderebilir.

Nöropatik Ağrı Tedavisi

Reçeteli veya reçetesiz kullanılan ağrı kesicilerin büyük çoğunluğu nöropatik ağrıda işe yaramaz. Beyne giden ağrı sinyallerini durduran antidepresanlar ve epilepsi ilaçları kullanılabilir. Bunlar tek başlarına ya da diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilirler. Bu ilaçların etkisi günler ya da haftalar içinde başlar, bu nedenle ağrının azalması için düzenli bir şekilde kullanmaya devam edilmelidirler. Bu ilaçlar genellikle ağrıyı tam olarak ortadan kaldıramasalar da katlanılabilir düzeye indireceklerdir

Nöropatik ağrıda ayrıca şu tedavi yöntemleri de uygulanabilir:
  • Masaj
  • Ağrılı bölgeye sıcak uygulaması
  • Ağrılı bölgeye soğuk uygulaması
  • Biyolojik geribildirim (vücut yanıtlarını beyin yoluyla kontrol etmeyi sağlayan bir yöntem)
  • Elektronik sinir uyarıcı cihazlar
  • Mentol ya da lidokain gibi cilde uygulanan anestezik (mevzi uyuşturucu) bantlar
  • Ağrıya neden olan siniri kesmek için cerrahi
  • Ağrıyı bloke etmek için lokal anestezik, kortizon veya diğer başka ilaçların enjeksiyonu
Sinire ya da çevresine ilaç enjeksiyonu siniri uyuşturarak bazen geçici bazen de kalıcı ağrı kesilmesi sağlayabilir. Bununla birlikte, bu yöntemle ağrının olduğu bölgede uyuşukluk oluşabilir. Kortizon enjeksiyonu da bölgedeki yangıyı azaltarak yararlı olabilir.

İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastaların sinir blokajları gibi girişimsel yöntemlerle ağrı tedavisi için ağrı kliniklerine başvurmaları uygun olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp