Serum Çeşitleri

SERUM ÇEŞİTLERİ

Tam kan bekletilip pıhtılaştırıldığı zaman, ortaya çıkan berrak sıvıdır. Pıhtılaşmamışkandan hücresel elemanların ayrılmasıyle elde edilen sıvıya ise, plazma adı verilir. Serum içinde antikorlar bulunur ve antikor-antijen reaksiyonlarını inceleyen bilime, seroloji adı verilir.

a) % 0.9 İzotonik Solüsyonu
b) % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu
c) % 10 Dekstroz Sudaki Solüsyonu
d) % 20 Dekstroz Sudaki Solüsyonu
e) % 30 Dekstroz Sudaki Solüsyonu
f) % 50 Dekstroz Sudaki Solüsyonu
g) % 5 Dekstroz - %0.2 NaCl Solüsyonu
h) % 5 Dekstroz - %0.45 NaCl Solüsyonu
i) % 5 Dekstroz - %0.9 NaCl Solüsyonu
j) % 5 Dekstroz - %0.45 NaCl - % 0.3 KCl Solüsyonu
k) 1/3 Polideks Solüsyonul) % 3 NaCl Hipertonik Solüsyonu

Serum Nedir?

Serum, kanın bekletilip, pıhtılaştırıldığı zaman, ortaya çıkan berrak sıvıdır. Kan vücut dışına alınıp bir cam kaba konulduktan bir süre sonra pıhtılaşır.Bu durum, kanın içinde erimiş halde bulunan ve fibrinojen denilen plazma proteininin erimeyen fibrin hâline dönüşmesindendir. Kan içindeki hücreler bu fibrin içinde kalır. Büzülen fibrin sebebiyle ortaya berrak bir sıvı çıkar ki, buna serum denir.

SERUM KİLO YAPAR MI?

Gerçek anlamı ile serum, kanın sıvı kısmı demektir. Kan bekletildiğinde pıhtılaşır ve ortaya sarımsı bir sıvı çıkar. Buna serum adı verilir. Yazımızın konusunu bu ifade edilen serumun dışında “serum” olarak bilinen sıvı oluşturmaktadır. Bu serum, fizyolojik yada izotonik tuz çözeltisi olarak isimlendirilen % 0,9 ‘ luk ve enjeksyion halinde hastalanma durumunda verilen çözeltidir. Bir hastaya sıvı yani serum verildiğinde tabi ki serum verilmeden önceki kilosuyla serum verildikten sonra ki kilosu arasında verilen serum miktarı kadar kilo artışı olacaktır. Ama hasta bunu idrarla, gaitayla ya da terle kısa bir sure sonra vücuttan atacaktır. Damar yolu ile verilen serumlar ya da diğer elektrolitli solüsyonun kilo alımında hiçbir etkisi yoktur. Hastalar serumdan dolayı kilo almayabilir. Kilo vücudun metabolizmasına bağlı olarak yağ dokusunun artması, kas dokusunun yağ dokusuyla oranının bozulması şeklinde katı maddelerin artmasında oluşan bir durumdur. Sıvı alımına bağlı bir kilo artışı söz konusu olamaz çünkü vücut bir müddet sonra o sıvıyı dışarı atacaktır.

Serum Nasıl Yapılır

Serumlar; mikroplara karşı bağışık hale getirilen at, sı­ğır vs. gibi hayvanların kanından hazırlanır. Hastalık mik­roplarından hazırlanan Aşı, evvelâ Serum elde edilecek hayvanlara zerkedilir. Bu suretle aşılanan hayvanın kanın­da bu mikroplara karşı bol miktarda (Antikor) husule ge­lir. Bu şekilde hazırlanan hayvanın kanı alınarak Serum’u ayrılır ve insanlara bağışıklık vermek için kullanılır. Se­rumlar ile kazanılan bağışıklık uzun sürmediği için bu Serumlar daha ziyade hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Serumlar derialtından, adale içine veya icabında da mardan da yapılırlar.

Tetanoz, Difteri, Basilli Dizanteri, Gazlı Kangren, Şar­bon ve daha birçok hastalığa karşı Serumlar vardır.

Serum Nasıl Takılır?

İntravenöz solüsyonlar şişe veya torba içinde ambalajlanmıştır. Doktor istemine göre solüsyon tek başına veya içine ilaç karıştırılarak hastaya verilebilir. Her ikisinde de aseptik tekniğe uygun olarak hazırlanması gerekir. Sıvı şişesi veya torbasının ağzında bulunan ve set takılacak olan kısmına el ile dokunulmaz. Solüsyonun içine ilaç karıştırılacaksa enjektörün iğnesi ile özel kısımdan ilaç verilir ve sıvı hafifçe alt üst edilerek ilacın sıvı ile karışması sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp