Balın Bilinmeyen Faydaları

Balın Bilinmeyen Faydaları

Yüzlerce ve binlerce çiçeğin özünü emen arıların oluşturduğu bal, faydaları ile çok sağlıklıdır. Güçlü bir antioksidan, vitamin, mineral ve aminoasit kaynağı olan balın bilinmeyen pek çok faydası da bulunmuştur.

Bal, karbonhidrat kaynağıdır ve kas yapımız için enerji sağlar. Diğer karbonhidratlara göre kan şekerine etkisi daha iyidir.Bal, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içerir. Bal bütün vitamin ve minerallerin kolayca sindirilmesini sağlar bu nedenle hastalıklarda çok faydalıdır. Bağışıklık sistemine destek verir. İçinde yağ bulunmadığından diyetlerde önerilir.

Bal antimikrobiyel ve antifungal olduğundan yara iyileşmesi, bakteri ve mantar gelişimini önlemektedir. Yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri yüksektir. bal yapısında bulunan tokoferol, flavonoidler nedeni ile antioksidan etkisi vardır. Bu sayede kansere karşı koruyucudur.

Uzun süre bal yediğinizde, bağırsaklarınız temizlenir, ülser ve gastrit şikayetleri azalır, grip gibi enfeksiyon hastalıkları azalır, kalp ve damar sağlığının düzelmesine destek verir, kanser oluşumu geriler, kolestrol engellenir, vücudunuz kuvvetlenir, demir eksiliğini tedavi eder.

Balın Zararları

Bal ağız yoluyla alındığında yetişkinler ve çocuklar için güvenli bir besindir. Yan etkilerine ve zararlarına pek rastlanmaz. Aynı şekilde bebeklerde ağız yoluyla aldığında sorun yaratmaz fakat doz önemlidir. Çocuklara ve bebeklere verilen miktar yetişkinlerden daha az olmalı, gerekirse su veya süt ile inceltilebilir.

12 aydan küçük bebeklere verilmemesi veya doktoruna danışılarak verilmesi önerilir.
Aşırı tüketildiğinde göğüs ağrısı, kusma, kalp sorunlarına, titreme ve yüksek ateşe neden olabilir.
Anzer balının tüketimine çok dikkat edilmelidir. Çok zengin ve yüksek derecede vitamin ve moleküller içerir, aşırı tüketimi zehirlenmelere neden olabilir.
Hamile ve emzirme döneminde olan anneler tüketecekleri miktarı doktorlarına danışmalıdırlar.
Polene karşı alerjiniz var ise bal tüketiminden kaçınmalısınız. Veya doktor kontrolünde tüketmelisiniz.

Tavsiyeler
Düzenli olarak bal tüketiminin sağlık açısından birçok faydasının olduğunu gördük. İçerdikleri zengin ve çok farklı maddeler sayesinde sağlığa inanılmaz katkı sağlayan bal, 7 den 77’ye herkesin tüketebileceği bir şifa kaynağıdır.

Özellikle son bahara doğru taze ve hakiki bal bulmak mümkün çünkü bu aylarda arılar binlerce çiçekten topladıkları polenlerle en mükemmel besin kaynaklarından biri olan balı insanoğlunun faydasına sunuyorlar.

Bal Tarifleri

Gözenek Temizleyici Ballı Tarif

Saf balın içerisinde yer alan enzimler cildi arındırır ve gözeneklerin temiz kalmasını sağlar. Ayrıca baldaki ve jojoba ya da hindistan cevizi yağındaki anti bakteriyel özellikler ciltte dengesizliklere yol açabilecek bakteri gelişimini önler.

1 yemek kaşığı saf bal ile 2 yemek kaşığı jojoba yağı ya da hindistan cevizi yağını iyice karıştırın.
Tamamen karıştığından emin olduktan sonra karışımı temiz ve kuru cildinize dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayın. Göz bölgesine gelmesinden kaçının.
Ilık suyla durulayın.

Nazik Bir Peeling Görevi Gören Ballı Tarif
Bal cildi besleyen, temizleyen ve nemlendiren antioksidan, enzim ve diğer besleyici öğelerle doludur. Karbonat ise ölü deri hücrelerinin giderilmesini sağlayan ve daha parlak bir cilt için yeni hücrelerin çıkmasına yol açan doğal ve nazik bir peeling malzemesidir.

2 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın.
Cildinizi ıslatın ve elde ettiğiniz karışımla yüzünüzü ya da vücudunuzu dairesel hareketlerle ovalayın.
Ardından iyice durulayın.

Güneş Yanığı Tedavisi İçin Ballı Tarif
Hem bal hem de aloe vera jeli yanmış cildi yatıştırabilecek ve iyileşmeye yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuarlar içerir.

1 ölçü saf bal ile 2 ölçü saf aloe vera jelini karıştırın.
Yanmış cilde uygulayın.

Bal ve Tarçınlı Tarif
Tarçının sağlığa birçok faydası vardır ve ölü deri hücrelerinin dökülmesinde kullanılan doğal bir malzemedir. Antimikrobik ve antiviral özellikleri sayesinde tarçın ve bal beraberce cildin görünümünün iyileşmesi için çalışırlar.

3 yemek kaşığı tarçın tozu ile 2 yemek kaşığı balı karıştırın.
Tarçın balın tamamına yayılana kadar iyice karıştırın.
Yeni yıkanmış yüzünüze uygulayın.
Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın.
Zerdeçal, Sarımsak ve Ballı Tarif

Hem zerdeçal hem de sarımsağın anti-bakteriyel, anti-viral ve anti-septik özellikleri vardır. Bunları bal ile karıştırmak güçlü bir antiinflamatuar maske ortaya çıkaracaktır.

6 diş organik sarımsak alın ve bunları soyduktan sonra ezin.
Ezdiğiniz sarımsaklar ile 3 yemek kaşığı organik balı bir kasede karıştırın.
Ardından yarım çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve iyice karıştırın.
Temiz cilde uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Hafif bir yanma olması normaldir.
Ardından durulayın ve nazikçe kurulayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp