İlaç Olarak Balın Özellikleri

İLAÇ OLARAK BALIN ÖZELLİKLERİ

Yüce Allah, bal ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:“Balda insanlar için şifa vardır.” (Nahl sûresi, ayet: 69)Bu ayet balın bir şifa kaynağı olduğunu açıklamaktadır. Buna “Fihi” zamiri ile işaret olunmaktadır.Balın her hastalığa iyi geldiğini ifade eden hadis-i şerifler vardır. Bunlardan birini İbn Mes’ud (r.a.) rivayet etmiştir. Allah Rasulü (s.a.v.) şöyle buyurdu:“Bal bütün hastalıklar için şifadır. Kur’an da kalp hastalıkları için şifa hâzinesidir. Size bu iki önemli şifa kaynağını tavsiye ediyorum. Bunlar bal ile Kur’an’dır.”Allah Teâlâ buyuruyor:“Rabbin bal arısına da “dağlardan, ağaçlardan (ve insanların kuracakları) çardaklardan kendine evler (kovanlar) yap! Sonra bütün meyvelerden ye! (Meralardan) Rabbinin sana kolay kıldığı yaylım yollarına git!” diye ilham etti. Arıların kursaklarından muhtelif renkler de şerbetler (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz bunda, düşü28nen bir kavim için, mutlaka ibret vardır.
 
”(Nahl sûresi: 68-69)“Kim her ay üç sabah birkaç parmak bal yalarsa, takat yetmez belalardan emin olur.”(İbn-i Mâce)“Şu iki şifayı bırakmayın:Bal ve Kur’an.” (İbn-i Mâce)Hz. Cabir diyor ki: “Peygamber (s.a.v.)’in şöyle dediğini işittim:“Eğer işe yarar bir ilaç varsa o da kan aldırmak ve bal şerbeti içmektir.” (Buharî, Müslim)Hz. Aişe (r.anha) da şöyle diyor:“Peygamberimiz (s.a.v.) şerbetler içinde, en çok bal şerbetini severlerdi.”“Peygamber Efendimiz (s.a.v.) balı çok severlerdi.” (Buharî)Balın en iyisi, sırasıyla, bahar, yaz ve kış ballarıdır. Balın en iyi bir tedavi vasıtası olduğunda bütün doktorlar ittifak ediyorlar. Çünkü bal; midedeki fazlalıkları dışarı atar, kuvvet verir, vücudu iyi besler, mideyi takviye eder, iştah açar. İhtiyarlara, balgam çıkaranlara iyi gelir. Tabiatı yumuşaktır. Bal macunların etkisini arttırır. Bu tecrübe ile sabittir. Bal, eti taze olarak üç ay korur. Bu yüzden bala; (güvenilir koruyucu) demişlerdir.Vücut balla oğuşturulursa, yumuşar. Saçı yumuşatır, uzatır ve güzelleştirir. Balla gözü sürmelemek göze cila verir. Dişi fırçalamak diş etlerini korur ve dişleri beyazlaştırır. 

Bal, hem yiyecek, hem içecek, hem de ilaçtır.

Tatlı ve meyvelerin yerini tutar. Başa dert açmaz. Aç karnına birkaç parmak bal yalamak mide fesadını düzeltir. Ciğer, böbrek ve mesane tıkanıklığını açar. Cenab-ı Allah (c.c.) bizler için bundan daha üstün yiyecek yaratmamıştır.Abdüllatif diyor ki:Birçok hastalıklarda bal şekerden üstündür. Çünkü bal, tıkanık organları açar, idrarı söker, sızıyı dağıtır ve mideyi yıkar.“Peygamberimiz (s.a.v.) her gün aç karnına bir bardak bal şerbeti içerlerdi.”Bunun sağlığı korumada insanı şaşırtacak hikmetleri vardır.Sağlığını korumada Peygamberimiz (s.a.v.) şu gibi tedbirlere riayet ederlerdi:Bal şerbeti içmek,Az yemek,Mideyi tıka basa doldurmamak,üzüm ve hurma şerbeti içmek,Koku, yağ ve sürme kullanmak,Cima etmek.Görüldüğü gibi bunlar sağlam ve geçerli tedbirlerdir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.):“Bal ve Kur’an gibi iki şifalı şeyden uzak durmayın” demekle beşerî ve İlahî tıbbı bir araya getirmiştir.Bal maddî, Kur’an ise manevî şifa kaynağıdır.Efendimiz bu hadisi ile aynı zamanda ruh ve beden tedavisi ile semavî ve arzî sebepleri bir noktaya toplamıştır. Bunda şöyle ince bir sır da vardır:O sadece Kur’an ile yetinip çalışmazlık etmemelidir. 
 
Elinden geldiğince Allah (c.c.)’ın emirlerini yerine getirip rızık için gayret ve çaba göstermelidir.Allah (c.c.)’dan yardım ve muvaffakiyet dilemelidir.Mesela bir çiftçi önce tarlayı sürer. Tohumu atar, sonra âfet ve musibetleri def etmesi ve yağmur yağdırması için Allah (c.c.)’a yalvarır. En sonunda da nimetini tamamlaması için Allah (c.c.)’a güvenir.İşte Peygamberimiz (s.a.v.) sağlığını korumak ve tehlikeyi bertaraf etmek için gerekli uyarıları yapmıştır.Bazı alimler şöyle demişlerdir:Cenab-ı Hak (c.c.) nasıl âfet ve hastalıkların şifasını balın içine koymuşsa, kalplere arız olan şek ve şüphelerin ilacını da Kur’an’ın içine koymuştur.Yukarıdaki iki husus, doktorların ve araştırıcıların dikkatini çekti ve balı araştırdılar, incelediler ve balın birçok hastalıklara şifa kaynağı olduğunu tesbit ettiler.Misal olarak birkaç hastalığı zikredelim: Çocukların dişlerinin çürümesine,Yatakta iradelerinin dışında idrar yapmasına,Damar hastalıklarına,Teneffüs yolu hastalığına,Şeker hastalığına,Kalp, böbrek, habis hastalıklara, Romatizmalar, çıbanlar ve Yaralara iyi geldiğine dair balda birçok ilaç buldular.Kaldı ki bal, cilt hastalıklarını da tedavi etmektedir. İnsanı güzelleştiren bir takım ilaçların yerini de tutmaktadır. 

Enfilüanza ve zehirlenmeleri de giderip tedavi etmektedir.

Bütün bunların yanısıra, arı iğnesi, arı balı ve diğer doyurucu hususları, birçok faydaları ihtiva etmektedir. Bu faydalar, hem hastada, hem de sağlam ve sağlıklı insanlarda eşit şekilde paylaşılır.Öyleyse, birçok hastalıklara, iyi gelen, daha hasta olmayan insanları hastalıktan koruyan ilaçları anlamak için, gelin hep beraber bir arı balı eczanesini açalım.• İshale karşı balın iyi geldiği ve mideyi kötü kokudan temizlediği de sabit olmuştur.Bir adam Peygamber (s.a.v.)’e gelip dedi ki:“Kardeşim ishal oldu.”Allah Resulü (s.a.v.) ona:“Ona bal içir!” dedi.Gitti bal içirdi, sonra gelip şöyle dedi: “Ona bal içirdim, daha da ishal etti, dedi.” Peygamberimiz (s.a.v.) ona üç kere aynı şeyi tavsiye etti. Sonra dördüncü kez gelince yine:“Bal içir” buyurdu.“İçirdim hiçbir fayda vermedi, üstelik karnı daha da ishal oldu.” deyince Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:“Allah doğru söyledi, fakat kardeşinin karnı yalancı çıktı.”Görüyorsunuz, Peygamber (s.a.v.) adama, ishale karşı bağırsaklarının tamamen temizlenmesi için, birkaç defa bal içmesini tavsiye etti. 
 
Çünkü bir kere içmek kafi gelmiyor.
Hangi ilaç olursa olsun, biz onu birkaç gün alırız. Hatta doktor aynı ilacın tekrar edilmesinisöyler. Çünkü bağırsaklar bir defada temizlen- memektedir.Allah Resûlü (s.a.v.)’in hadisinden tam ondört asır geqiyor, sonra modern tıp geliyor, Allah Resûlü’nün (s.a.v.) sözündeki büyük hikmeti aqığa qikarip vurguluyor.Bütün bunlardan anlaşılıyor ki, bal, birkaq saat iqinde bütün mikropları öldürüyor. Amerikalı doktor “Salit” bu hususta deney yapmış, muhtelif hastalığın mikroplarını safi bal tarlasına atmış, birkaq saat iqinde o mikroplar bir bir ölmüş.Madem ki bal Kur’an’da varit oldu, hatta onu zikreden sureye Nahl (Arı) sûresi denildi, madem ki Peygamber (s.a.v.) de hastalıklara karşı balı tavsiye etti, onda birqok iyileştirme unsuru bulunduğunu aqikladi, öyleyse iqerdi- ği hususları beyan etmemiz vacip oldu ki, on- daki şeker, iyileştirme enzimler, vitamin protein maddelerini ve madenî unsurları iyice anlayalım. Onda bunlardan başka maddeler de vardır. Bunları bilirsek, insanoğlu iqin qok kıymete haiz maddeleri öğrenmiş oluruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp