Balın Faydaları

BALIN FAYDALARI

Her türlü yorgunluk ve üzüntüye maruz kalan günümüzün iş adamı evine dönünce sükûnet bulamaz ve derin bir uyku uyuyamaz. Böyle bir günde yatmadan önce yenecek bir iki çorba kaşığı bal vücudu dinlendirir. Korku, heyecan, üzüntü ile her türlü hiddet ve kederlerde kalp atışları hızlanır ve tansiyon yükselir. Bal; sinir sistemini teskin etmekle, damarları genişletir ve yükselmiş olan tansiyonu da düşürür.Annelerin küçük çocuklarına verecekleri en iyi besin, her yemekte bir iki çay kaşığı baldır.Balın içinde protein, tuz ve vitaminler vardır. Bu maddeler çabuk emilip kana karıştığı için balı yiyen çocuk titizliğe engel olan sıhhatli bir sinir sistemine sahip olur. Bal tatlı olarak da çocuklarda önde gelir. Ayrıca bal çocukların gece işemelerini de önler. Gece yatağa işeyen çocuklar daima sinirlidirler. 
 
Yatağa girmeden çocuğa verilecek bir miktar bal hem çocuğun sinir sistemini teskin eder, hem de vücutta suyu tutarak gece işemelerini önler.Bütün bunlardan başka bal mide-bağır- sak yolunda fermantasyonu önler, yumuşatıcı etkisi olduğundan kabızlığı önler. Her yemek24te bir çay kaşığı bal yemek yarım baş ağrılarına iyi gelir. Veyahutta yarım baş ağrısı geldiği zaman bir çorba kaşığı bal yenirse beyinden fazla su kaybı olacağından ağrı hafifler. Çünkü yarım baş ağrısı nöbetleri beyne giden damarların genişlemesinden olur. Alınan bal yirmi dakika sonra kana karışır, yarım saat sonra da ağrı hafifler.Bal peteğine gelince; bunun allerjiye karşı iyi geldiği anlaşılmıştır. Bilindiği gibi aller- jik kişi bazı maddelere karşı hassas doğmuştur. İşte bal bu hassas maddelere karşı insanı dayanıklı kılar. Bal peteği ağızda beş dakika çiğnenir ve yutulursa insanı bir çok allerjiler- den korur. Bal peteği özellikle kimyasal bileşimi sayesinde burun deliklerine kurutucu etki yaparak öksürük ve nezlevî akıntıları azaltır. Bal peteğinin yapışkan kısmı tabiî bir antibiyotiktir.
 
Amerika’nın Vermont eyaleti en çok arı besleyen bir eyalettir ve halkı da çok bal yer. Halkmınyüzde yirmisinin yaşı altmışın üstündedir. Aynı zamanda bu halkın bedenî ve ruhî kuvveti diğer eyaletlerde yaşıyanlardan üstündür.

Vermont eyaleti halkı şu hallerde balı çok kullanır:

1 - Kabız oldukları zaman her gün yedikleri bal miktarını çoğaltırlar. Eğer fazla dışarı çıkarlarsa bu sefer her gün yedikleri miktarı azaltırlar.
2 - Günlük çalışma gücünü arttırmak ve kaslara enerji vermek için,
3 - Mideyi dinlendirdiği, mide gazlarını ve ekşimeleri giderdiği için,
4 - Teskin edici etkisinden ötürü derin bir uyku uyumak için, (Eğer uyku hapı yerine, bir fincan bal üç çay kaşığı limon suyu ile karıştırılır ve yatmadan önce bu karışımdan iki çay kaşığı yenirse çok tatlı bir uyku verir.)
5 - Göz seyirmesi ile kas seyirme ve kramplarına iyi geldiği için,
6 - Yine teskin edici etkisinden ötürü baş ağrılarını geçirdiği ya da hafiflettiği gibi sinir ve eklem ağrılarını da hafiflettiği için,
7 - İki çay kaşığı bal iki çay kaşığı limon suyu ile karıştırıldıktan sonra bir bardak su ile de karıştırılıp içilince vücut yorgunluğunu giderdiği için,
8 - Gübre toprağı nasıl zenginleştirirse bal da yaşlanmış vücutta aynı etkiyi yaptığı için bu eyaletin halkı hergün bol bol bal yemektedir.
 
Vücudun ihtiyacı olan bal miktarı yemeklerde iki çay kaşığından ibarettir. Bal enzimleri sayesinde hazmı kolaylaştırır. İçinde bir çeşit hormon bulunduğundan artritik dediğimiz eklem romatizmalarına da iyi gelir. Arı ze- hiri, romatizma ve damla hastalığının ağrılarını keser. Bir arıcının hanımını bilirim. Kocasıkovanlardan bal alırken ona yardım eder ve bu arada arılar kendisini sokunca romatizma ve eklem ağrıları geçermiş. Kovanların bulunduğu bölgeden uzaklaştıktan günlerce sonra ağrıları çıkar gelirmiş. Bugün arı zehirinden birçok ilâçlar yapılmış ve piyasaya sürülmüştür.Kısaca diyebiliriz ki, bal hepimize canlı bir hayat sağlamaktadır.”

Balın faydaları saymakla bitmiyor

Sağlığa olan faydalarıyla insan hayatında önemli bir yeri bulunan bal, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve kansızlığı da önleyerek, vücudu dinç ve zinde tutuyor.

Kahvaltı menülerinin vazgeçilmezleri arasından bulunan bal, öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılabiliyor. İçerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile çocukların gelişiminde faydalı olan bal, kanseri önleyerek vücuttaki zararları mikropları kırıyor. Arıların çiçeklerden, meyve tomurcuklarından, yuttukları nektarın, invertaz enzimi sayesinde değişime uğramasıyla oluşan bal, mide bağırsak gazlarını izole ediyor. Özellikle kış aylarında meydana gelen yüz felcini de önleyen bal, böbrek hastalarının tedavisinde de kullanılıyor. Gargara yapıldığı zaman diş etlerini de kuvvetlendiren bal, vücuttaki halsizliği atıyor. Bin derde derman olarak bilinen bal, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

60 yıldan bu yana balcılık mesleğini yaptığını belirten Cuma Karahan,“Arıcılık kolay bir meslek değil. Arı çok nazik, çok zarif bir hayvandır. Arı 3 ile 6 kilometre arasında gider fazla gidemez. Bal 5 ayda oğul verir. Oğuldan sonra 7 ayda arı bal yapmaya başlar. Bu mesleğe yıllarımı verdim. Balın petek çeşidi fenni baldır. Bir de kara kovan balı vardır. Onu da yüzde yüz arı yapar.Fenni balın peteği hazırdır. Kara kovan balı yüzde yüz kendi balı olduğu için zahmet görür.1980 yılından beri balcılık yapıyorum. Dışarı gittim ancak buraya gelince balcılık mesleğine devam ettim” dedi.

Balın siroz hastalığının tedavisinde önem arz ettiğini aktaran Karahan, “Bal mide ve bağırsak gazlarını gidererek kanı çoğaltır. Balın faydalarından birisi ise; idrarı söktürüp öksürüğü kesmesidir. Bal vücudu güçlendirerek vücutta oluşan rutubeti dışarı atıyor. Damarları genişleterek kalbi güçlendiren bal, mide ve bağırsaktaki artık maddeleri dışarı atar. Bal, felç ve yüz felcini önlüyor. Zehirlenmelere karşı mukavemet gösteren bal, mideye ferahlık verir. Bal çörek otu ile beraber yenildiğinde sırt ağrılarını önlüyor. Bal limonla içildiği zaman nezlenin geçmesini sağlıyor. Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde, bakteri ve mantar oluşturmayan bal, birçok gıda içerisinde bozulmadan saklanan bir özelliği sahip” diye konuştu.

Balın birkaç dakika içerisinde ağrıları dindirdiğini kaydeden Karahan, “Bal, süt ile karıştırılıp içilirse ağrıları kesiyor. Gözün görme gücünü de arttırıyor. Romatizmalı hastalarda kullanıldığı zaman hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. Bal içerdiği enzimler sayesinde de şişmanlığı önler” ifadelerini kullandı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp