Java Çayı Faydaları

Java Çayı Faydaları : Görünümü: Yeşil, çok dallı, dudak çiçekli, boyu 150 santimetreye ulaşan bir çalıdır. Kökleri saçak köklüdür. Gövdesinin alt tarafı vişne-pembe, üst tarafı yeşil-pembedir. Yaprak kenarlan dişlidir. Çiçekleri bitkinin uç kısmında yer almaktadır. Rengi beyaz- pembedir. Meyveleri 1-4 adet kozalaktır. Çiçeklenme dönemi temmuz-eylül aylanndadır.
 
Toplanması ve Kurutulması: Tıpta kullanılmak amacıyla yapraklan ve uç kısmı toplanır. Yaprakla- nn rengi grimsi yeşil, uç kısınılan ise vişne-pembe olmalıdır. Hafif kokusu vardır. Tadı hafif acı ekşidir. Toplandıktan sonra 24-36 saat odada tutulur ve solgunlaştırılır, daha sonra 45-50 derecede kurutulur. Muhafaza süresi 3 yıldır.
 
Kimyevi Terkibi: Bitkinin yapraklannda, çiçek başaklarında, dallannda triterpen saponinleri, flavo- noidler, büzüştürücü maddeler, efir yağlan, sabit yağlar ve organik asitler bulunmaktadır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Çayı idrar söktürücü- dür, ödemlerle seyredilen vakalarda, böbrek taşlarında, gutta ve kalp hastalıklannda kullanılır. Böbrek fonksiyonlannda, kan dolaşımı yetersizliklerinde, hipertansiyonda kullanılır. Mide sekresyonunu artırır.

Birleşimi

Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Flavonitler (Lipophil Flavonlar) %0,2-0,7 arasında olup en önemlileri Sinensetin (=3, 4, 5, 6, 7- penta metoksiflavon), Scutellareintetrametileter (4, 5, 6, 7- Tetrametoksiflavon), Eupatorin (3,5-Orhidroksi-4, 6, 7- trimetoksiflavon) ve 3- Hidroksi-4, 5, 6, 7-tetrametoksiflavon (Salvigenin) ve Rhamnazin’i sayabiliriz.
b) Diterpenesterler %0,1-0,2 arasında olup en önemlileri Orthosiphol A, B, C, D ve E dir.
c) Triterpenler çok az oranda olup α- ve 3- Amyrin ve β- Sitosterinden oluşur.
d) Kaffeeasit türevleri %0,5-1 arasında olup başta Rosmarinasit ve az miktarda Dicaffeoyltartrat Monocaffeoyltartrat ve Kaffeeasitten oluşur.
e) Eterik yağlar %0,02-0,06 arasında olup genellikle Sesquiterpenlerden; β- Caryophyllen, α- Hamulen ve Caryophyllenepoxitten oluşur.
f) Ayrıca %3 oranında Potasyum, az miktarda kalsiyum ve Sepogenin türevleri içerir.

Tesir Şekli


Antimikrobiel (Mikropları öldürücü) antiflogistik (İltihapları önleyici), idrar söktürücü, safrayı artırıcı ve kramp çözücü özelliklere sahiptir.

Araştırmalar: K. Schneider – Leukel ve G. Franz Regensburg da Altın-başak otu, Huş yaprağı ve Ortosifon yaprağı üzerine araştırma yapmışlardır. Bu araştırmada 1.Terkip Şifalı bitkiler kaba doğranmış 2.terkip ince kıyılmış ve 3. terkip toz haline getirilmiş olan bitkilerin birleşimindeki maddelerin ne oranda kaynar suya veya Ekstrata geçtikleri araş¬tırılmıştır. Bu araştırma sonucunda 3.terkipteki toz halindeki şifalı bitkilerin birleşimindeki maddelerin 3-4 kat daha fazla oranda çö¬züldükleri gözlemlenmiştir. (ZP.4.94.215)

Kullanılması

a) Komisyon E 50 nolu 13.03.86 tarihli ve 50 nolu 13.03.90 tarihle monografi bildirisinde Ortosifon yaprakları idrar yolları iltihaplanması ve mikroplarına ve de Böbrek kumlarına karşı kullanılır.
b) Halk arasında; Böbrek ve mesane rahatsızlıkları, böbrek ve mesane taşları, idrar tutamama, böbreklerin büzülmesi, ödem, gut ve romatizmaya karşı kullanılır.

Çay: İki kahve kaşığı orta sifon yaprağından demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp