Kerkede Bitkisi Faydaları

Kerkede Bitkisi Faydaları :

Hibiscus (kerkede) çayı


İçerdiği zengin C vitamini, susuzluğu giderici özelliği ve şahane rengiyle daha çok yaz aylarında bol buzla birlikte tükettiğim bir çaydır kerkede. Ama aktarıma danışınca sıcak olarak hazırlanıp, grip ve soğuk algınlığına da çok iyi geldiğini öğrenince sizinle de hemen paylaşmak istedim. Daha çok Arabistan, Mısır, Suriye, Meksika gibi sıcak ülkelerde yetişen ve çok tüketilen kerkede, hem sıcak, hem de soğuk olarak hazırlayıp içebileceğiniz bir çay. Aktarlarda genellikle hibiscus diye satılan "kerkede", hibiscusun latince adıdır. Vücuda şifa veren, ferahlatan anlamına gelen hibiscus içerdiği kırmızı renginden dolayı da aynı zamanda iyi bir antioksidan özelliği de taşımakta. Yetiştirildiği bazı yerlerde halk dilinde yaprakları güle benzetildiği için Mekke gülü ya da nar çiçeği olarak da bilinir. Tadı ve rengi kuşburnuna çok benzer özellikler gösteren kerkede ya da hibiscusu benim tarifimin dışında, devamlı alış veriş yaptığım aktarım Hakan Bey''''in (Çarşıkapı Baharatçısı) özel karışım tarifiyle de özellikle bu kış günlerinde, çeşit çeşit grip mikrobu ensemizde kendini hissettirirken, hazırlayıp içmenizi tavsiye ederim.

Tarif 1:

Bir sürahi içinde 1 yemek kaşığı hibiscusa, 5 su bardağı sıcak su, birkaç tane karanfil ekleyin, 15 dakika demlenmesini bekleyin.
Demlendikten sonra isteğe göre içine bir miktar bal ya da şeker (ben tatlandırmadan hazırlıyorum) ilave edin, ister sıcak, ister soğuk olarak tüketin.
Özellikle bol baharatlı yemeklerin yanında, bol buzla tüketebileceğiniz çok ferah ve susuzluğu gideren lezzetli bir içecek oluyor.

Tarif 2:

Aktarımın tavsiye ettiği, daha çok kış aylarında sıcak olarak, gribal enfeksiyonlardan ve öksürükten korunmak için hem çok şifalı, hem de çok lezzetli olan bir tarif.

1 tatlı kaşığı hibiscus,
2-3 adet karanfil,
3-4 dilim taze zencefil,
1 adet tarçın çubuğu,
1 çay kaşığı keten tohumu,
1 yemek kaşığı ıhlamur,
1 tatlı kaşığı kuşburnu,
1-2 dilim limon kabuğu.
Bir demlik içinde önce kök bitkileri yani; tarçın, zencefil, karanfil, limon kabuğunu bir litre suda kaynatın. Sırasıyla keten tohumu (bu arada keten tohumunu böyle kullanacağımı hiç bilmezdim, özellikle öksürüğe çok iyi geliyormuş), ıhlamur, kuşburnu ve hibiscusu ilave edin, hepsini bir taşım kaynatın ve altını kapatıp demlenmesini bekleyin. Soğuk algınlığına ve öksürüğe çok iyi gelen bu karışımdan 2-3 fincan tüketebilirsiniz.

Hibiscusun faydaları:
  • Grip ve öksürükte nefes açıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Yüksek miktarda C vitamini içermektedir.
  • Ölü hücreleri yenileyicidir.
  • Kandaki şekeri düzenler.
  • Yüksek tansiyonu olanlara iyi gelmektedir.
  • Böbrek iltihabına iyi gelmektedir.
  • Kireçlenmeyi önleyicidir.
oldukça asitlidir, bu yüzden reflüye (mide yanması) eğilimliyseniz kaçının. Ağrı kesici paraseta- mol (asetaminofen) alıyorsanız da kaçının, çünkü yan etkileri artırabilir. Ebegümeci familyasından bitkilere karşı hassasiyeti olan bir kişide alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. Hamilelikte ya da emzirme döneminde kaçınmak en iyisidir. Bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız kaçının, çünkü doğurganlığı azaltabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp