Menopoz Tedavisi İçin Kızıl Yonca

Menopoz tedavisi için kızıl yonca

Koyu pembe taç yaprakları olan kızıl yonca, pek çok alanda kullanılıyor. Kızıl yonca; kadınlarda rahim kanseri ve menopoz, erkeklerde ise prostat kanseri tedavisinde etkili oluyor
Kızıl yonca (Red Clover), doğal sağlık uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan bitkisel ilaçlardan biridir. Otsu nitelikler taşıyan, çok yıllık bir bitki olan kızıl yoncanın; yapraklarının rengi kırmızı değil, koyu pembedir. Kızıl yonca; kadınlarda rahim kanseri ve menopoz tedavisi için kullanılan birçok bitkisel ilacın da içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca, prostat sağlığı için de erkeklere önerilir. İşte kızıl yoncayla ilgili merak edilenler:
Kızıl yonca, genellikle bitkinin toprak üstü bölümünde oluşur. Tıpta; çiçek, yaprak ve çiçeğin tohumları kullanılır.

YÜZDE 76''''SI KARBONHİDRAT

Kızıl yonca, genellikle çiftlik hayvanlarının otlama malzemesi olarak kullanılıyor.
Bitkinin yüzde 76''''sı karbonhidrat, yüzde 11''''i protein ve yüzde 10''''u liftir. Ayrıca C ve E vitamini, niasin, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi mineraller de içerir.
Kızıl yonca; soya gibi çok miktarda fitoöstrojenik (bitkisel hormon) bileşikler içerir. Bunlar; kumestrol, küçük miktarlarda genistein ve biyokanindir. Yapılan bazı araştırmalar, her iki bitkinin biyokanin A ile genisteinle benzer özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

ÇOK ÖNEMLİ

Kızıl yoncayla ilgili yapılan araştırmalar; başta göğüs ve prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı etkili olduğunu gösteriyor.
Kızıl yoncanın spesifik izoflavonları (antioksidanları) ile ilgili olarak sadece laboratuvar verileri mevcut olup kumestrol ya da biyokanin A ile ilgili insanlar üzerinde bir klinik çalışma yoktur.
Fitoostrojenlerin, zayıf östrojenik aktiviteleri olduğu eski varsayımdır. Bu tez, şimdi çürütülmüştür.

MEME KANSERİNDEN KORUYOR

Göğüs kanseri:
Kızıl yonca içeriğindeki genistein, kumestrol ve biyokanin A; meme kanseri olanlar için tehlikeli olabilir, dikkatli kullanılmalıdır. Ancak meme kanseri olmayanlarda koruyucu etki gösterebilir.

Prostat kanseri:
Yapılan bir araştırmaya göre; kızıl yoncanın içeriğinde bulunan biyokanin A, testosteron üzerinde etkili olmaktadır. Aynı araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise; prostata spesifik antijen yani (PSA) düzeyini düşürmüştür. Ayrıca testosteronla uyarılmış PSA salımını da azaltmıştır.

HAMİLELER İÇİN TEHLİKELİ
Fitoostrojen içeriği nedeniyle, hamilelik sırasında kızıl yonca önerilmiyor.
İzoflavonların güvenli dozlarının üst sınırı varsa da bilinmiyor.
Kızıl yonca da bazı yeşil sebzeler gibi antikoagülen etkili kumarinleri içeriyor.
Warfarin gibi ilaç alan hastaların, kızıl yonca içeren gıdalar tüketmekten kaçınması gerekiyor.
Kızıl yonca meme kanserini engellediği iddia ediliyor. Ancak araştırmalar; bu bitkiden elde edilen ürünlerin meme kanseri hücresini büyümesini ve çoğalmasını sağladığını belirtiyor. Bu nedele meme kanserin tedavisi görenler kızıl yonca kullanmamalı.
Kızıl yonca adet dengesini düzenliyor.

Baklagiller familyasından iki yıllık ya da uzun ömürlü, sarmaşık türü, yabani bir bitki olan Trifolium pretense çiçeklerinden yapılır.Diğer isimleri -mor yonca, üçlü yonca.Lezzeti -hafif tatlı, tuzlu ve naneli.
 
Önemli içerikler -aromatikler (furfural gibi), kuma- rinler (kumestrol ve medikagol de dahil), flavonoidler (örneğin, pektolinarin, trifolin ve kızıl yoncanın fitoöst- rojenleri), glikozitler, pektin, fitoöstrojenler (biyokanin, daidzein, formononetin, genistein, pratensein ve trifo- sid), steroller (örneğin, (l-sitosterol), polifenoller (klo- vamidler).Kullanımı -kişisel bakım, doğal ilaç.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp