Mürver Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Mürver Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır? :

Mürver, Çayı Şifa Veriyor

Share on facebookShare on twitterShare on googleShare on liveMore Sharing Services0
Mürvergillerin takriben 20 alt türü mevcuttur fakat bizi ilgilendiren üç türdür; Kara mürver; S.nigra L. Şifalı mürver diye de bilinir ve genellikle bu tür kullanılır. İkinci olarak kırmızı mürver veya gül mürveri ve Latince Sambucus racemosa L diye anılan türün ise meyveleri kırmızıdır. Meyveleri yenmeden çekirdeklerinin çıkarılması gerekir. Zehirli mürver; S.ebulus ise kesinlikle yenmez. Bu nedenle dikkat ederek diğerlerinden ayırmak gerekir. Kara mürverin olgunlaşan meyveleri demet halinde sarkıkken zehirli mürverin olgunlaşan meyve demeti dik durur. Mürverin M.Ö 400-500 yıllardan beri Anadolu''''da ve Avrupa''''da şifa maksadı ile kullanıldığı bilinmektedir.

ŞEKER VE DİYABET SORUNUNUZ MU VAR? TIKLAYIN

Tesir şekli: Terletici, idrar söktürücü, süt artırıcı, balgam söktürücü, kan yapıcı bezeleri çalıştırıcı ve iltihapları önleyici özelliklere sahiptir.

Birleşimi: Meyvelerinin birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;

a) Flavonglikozitler % 0,7-3,5 arasında olup en önemlileri; Rutin, Izoquercitrin, Quercitrin, Astragalin ve hyperosit içerir.

b) Antosiyanglikozitler % 0,2-1 arasında olup en önemlileri; Sambucin (=Cyanidin-3-rhamnoglikozit), Sambucyanin (=Cyanidin-3-xylosylglikozit), Chrysanthemin (=Cyanidin-3-glikozit), Sambucyanin-5-diglikozit ve Chrysanthemin-5-diglikozit''''i sayabiliriz.

c) Siyanik glikozitler; Sambunigrin, Prunasin, Zierin ve Holacalin içerir. Bunlardan Sambunigrin çözülerek Benzaldehid ve Siyanhidrikasite ayrılır.

d) Eterik yağlar (uçucu yağlar) % 0,01-0,03 arasında olup en önemlileri; Hotrineol (3,7-dimetil-1,5,7-octatrien-3-ol) ve Linalooloksid içerir.

e) Fenilkarbonikasitler % 3 oranında içerir ve en önemlisi; Chlorogenasittir. Ayrıca az miktarda Ferulaasit, p-Kumarinasit ve kahve asidi

f) Triterpenasitlerden; Ursolasit, Oleaolasit ve 20-ß-Hydroksiursolasit

g) Ayrıca meyve asitlerinden sitrik asit (limon asidi), malik asit (elma asidi) ve valerian asit, minerallerden; potasyum, demir, bakır ve mangan, vitaminlerden; B2 ve C-vitamini ile folik asit içerir.

h) Çiçeklerinin birleşimindeki maddeler meyvelerinin birleşimindekine benzer ve Quercetin, Rutosid, Oleanolasit, Ursolasit, siyanik glikozitler, eterik yağlar takriben aynıdır.

Özellikleri: Acı, serin, hafif tatlı ve kurutucudur.

Kullanılması:

a) Komisyon E''''nin 50 nolu ve 21.07.1986 tarihli monografi bildirisinde mürver çiçeğinin üşütme hastalıklarına karşı etkili olduğunu beyan etmişlerdir.

b) Halk arasında grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit, romatizma, gut ve gözün iltihaplanmasına karşı kullanılmıştır. Ayrıca zona hastalığı, kabızlık, metabolizma yetmezliği, yutak ve boğaz iltihabı ve baş ağrısına karşı da etkili olduğu iddia edilmektedir.

c) Meyveleri ve kabuğu romatizma, gut, siyatik ve nevraljiye karşı halk arasında kullanılmıştır.

d) Mürver çiçek ve yapraklarından eşit oranda alınarak tentür yapılır. Mürver tentürü homeopati''''de astım, astım nöbeti, boğulma korkusu (nefes alamama nedeni ile) bu daha çok kuşpalazına benzer. Fakat bunlar halk arasındaki kullanılış şeklidir ve de ilmi araştırmalar yapılmamıştır.

Çayı: İki kahve kaşığı mürver çiçeğinden demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

Şurubu: Mürver şurubunu hazırlamak için 5-6lt suya 3-4 limon ince dilimlenerek konur. Buna 7-8 adet çiçek demeti ilave edilir ve 15-20 saat bekletildikten sonra buna 1kg şeker ilave edilir ve serin bir yerde 4 hafta bekletildikten sonra içilir.

Homeopati''''de: Mürver çiçek ve yapraklarından 50''''şer gr alınır, ince doğranır, bir şişeye konur ve üzerine 500ml p''''lik alkol ilave edilerek 4-6 hafta bekletilir. Şişe arada bir çalkalanır ve güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve de bu süre sonunda süzülerek homeopati''''de Sambucus nigra ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır. Mürver tentürü çayından oldukça farklı maksatla kullanılır ve yukarıda da izah edildiği gibi genellikle astım rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

Hastalığın belirtileri:

1) Eğilirken baş ağrısı, baş dönmesi

2) Ödem gibi el ve ayakların şişmesi

3) Yutak, ağız içi ve bronşların şişmesi

4) Kuşpalazında olduğu gibi nefes alamama ve havasızlıktan ölme korkusu hissi

5) Soğuk hava cereyanından korkma

6) El ve ayaklar soğuk

7) Vücut dövülmüş gibi halsiz

8) Öksürmesine rağmen balgam veya tükürük atamama

9) Sıcak ortamlarda nefes almakta zorlanması

10) Göğsün daralması gibi hallerde mürver tentürü kullanılır.

Yan tesirleri: Çiçeklerinin bilinen bir yan tesiri yoktur şayet tarife uyulursa. Meyveleri tam olgunlaştıktan sonra dahi hafif kaynatılmalıdır. Meyvesi zehirlidir. Mürver çiçeği veya yaprağının astıma karşı etkili olduğu biraz aşırı iyimserliktir fakat duvar sarmaşığı gerçekten astıma karşı etkilidir.

Hanımeligiller familyasından bir çalı ağaç olan Sambu- cus nigra çiçeğinden yapılır.Diğer isimleri -siyah mürver, mürver, patlangıç, sureau.Lezzeti -çiçeksi, tatlımsı ve hafif buruk. Bir süredir tamamen açmış olan çiçeklerden yapılan çay hafif acı olabilir.
 
Önemli içerikler -asitler (kafeik, klorojenik, kuma- rik, ursolik ve valerik), karmaşık şekerler (pektin gibi, müsilajda), flavonoidler (örneğin, kaempferol, rutin ve kuersetin), fitoöstrojenler, polifenoller, steroller (kam- pesterol, ß-sitosterol ve stigmasterol de dahil), tanenler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp